Proeftijd Milken verlengd

NEW YORK, 1 MAART. De proeftijd van Michael Milken, die morgen zou aflopen, is met drie maanden verlengd. De Securites & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichtcommissie, onderzoekt of de voormalige junkbondkoning zich wel houdt aan de regels.

Milken werd in 1990 veroordeeld tot tien jaar gevangenis en levenslange verbanning uit de effectenindustrie. Milken is namelijk akkoord gegaan met “uitsluiting bij decreet van associatie met elke makelaar, handelaar, beleggingsadviseur, beleggingsmaatschappij of beleggingshandelaar.”

Het is niet duidelijk wat de formulering van de SEC-overeenkomst met Milken precies inhoudt. Of, zoals zijn advocaat, Richard Sandler, in de Wall Street Journal uitlegde: “Als je iemand advies geeft over synergieen, over bedrijven die goed bij je passen, structuren, trends in de zakenwereld en kapitaalmarkten, dan kan de uitkomst daarvan zijn dat een bedrijf een investering doet in een ander bedrijf. Je bent dan geen beleggingsadviseur maar consulent.” Volgens Sandler heeft Milken absoluut niets verkeerds gedaan en heeft hij niets te vrezen.

In zijn tijd was Milken hoofd van het Beverly-Hillsfiliaal van Drexel Burnham en Lambert. Daar hielp hij vijandige overnames financieren en was hij de spil in de handel in junk bonds, obligaties met een hoog risico en een hoog rendement. Milken kwam vooral ten val doordat zijn vroegere compaan Ivan Boesky met justitie meewerkte om bewijzen tegen Milken te verzamelen. Milken verdiende in zijn hoogtijdagen soms 550 miljoen dollar per jaar.

Milken betaalde in het kader van zijn straf ongeveer 1 miljard dollar aan boetes en zat uiteindelijk twee jaar van zijn straf uit in de luxe gevangenis Pleasanton in Californië. Na zijn vrijlating werkte hij onder meer als universitair docent aan de School of Management van de UCLA in Los Angeles en beheerde hij de miljoenenbeleggingen van zijn familie. Hij verricht sinds zijn vrijlating in 1993 35 tot 40 uur gemeenschapswerk.

Milken bewoog zich ook al gauw weer in de hem vertrouwde kringen van 'dealmakers'. Hij speelde een grote rol bij de totstandkoming van de joint venture tussen telefoonmaatschappij MCI en Newscorp., waarmee 2 miljard dollar was gemoeid. Ook adviseerde hij Ted Turner, John Malone en Gerald Levin toen zij probeerden Time Warner en Turner Broadcasting Systems aan elkaar te lijmen. Milken vroeg voor zijn adviseurschap 200 miljoen dollar, maar moest genoegen nemen met 50 miljoen.

Na het afsluiten van de fusie Time Warner en TBS in september is de SEC wakker geworden en kwamen in oktober de eerste berichten dat de handel en wandel van Milken onder de loep werd genomen. Milken was immers vorig voorjaar ook al actief geweest bij toenaderingspogingen tussen Oracle en Apple, schurkte aan tegen mediatopman Ron Perelman en staat ook op goede voet met Bill Gates van Microsoft.

    • Lucas Ligtenberg