Portugal wil toenadering tot Indonesië

BANGKOK, 1 MAART. Portugal heeft Indonesië normalisering van de betrekkingen aangeboden op voorwaarde dat Jakarta de Oosttimorese verzetsleider Gusmao vrijlaat en de rechten van de mens in het gebied respecteert. De Portugese premier, Antonio Guterres, deed dit voorstel gisteren aan de Indonesische president, Soeharto, in Bangkok tijdens een ontmoeting in de marge van de Azië-Europatop. Gusmao werd in 1992 opgepakt en is inmiddels tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De betrekkingen tussen de beide landen zijn al langere tijd uiterst koel als gevolg van de kwestie Oost-Timor. Portugal, dat het gebied sinds de zestiende eeuw bestuurde, protesteerde in 1976 fel tegen de Indonesische annexatie van Oost-Timor. Guterres zei gisteren op een persconferentie dat hij Soeharto heeft voorgesteld dat beide landen “zaakwaarnemerssecties” openen in de ambassades van bevriende landen in Portugal en Indonesië. Volgens bronnen in Bangkok wordt daarbij in eerste instantie aan Nederland gedacht.

Aan de vooravond van de top in Bangkok leidde Oost-Timor nog tot een conflict tussen Lissabon en Jakarta. Indonesische regeringsfunctionarissen reageerden woedend op de opmerking van de Portugese minister van Buitenlandse Zaken dat de Europese Unie nooit “de integratie van Oost-Timor in Indonesië” heeft erkend en dat de kwestie aan de orde moet worden gesteld op de top in Bangkok. (AP)