'Ooms zou contact met pupillen beperken'

ROTTERDAM, 1 MAART. Bij NOC*NSF ligt sinds eind vorig jaar een geheime verklaring van judocoach Peter Ooms, waarin valt te lezen dat hij zich schuldig maakte aan het in toenemende mate betasten en bevoelen van pupillen als hij met hen alleen was.

Dat zeggen de twee ex-judoka's Anita Staps en Irene de Kok en wereldkampioene Monique van der Lee. Vorige week kwamen zij naar buiten met een verklaring waarin staat dat Ooms zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan “ongewenste aanrakingen”. Ooms ontkent de aantijgingen aan zijn adres.

In de verklaring zou ook een nieuwe gedragscode aangegeven zijn. Ooms zou zijn pupillen op geen andere wijze meer aanraken dan met handdrukken. Contact met de judoka's zou alleen nog plaatsvinden in ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn. Directeur Ben Verkerke van NOC*NSF bevestigde het bestaan van een geheime verklaring gisteren in het tv-programma Barend en Van Dorp. Hij zei echter de inhoud niet te kennen. Dat de sportkoepel geen actie ondernam tegen Ooms weerlegde Verkerke met de mededeling dat NOC*NSF niet de instantie is om sportbonden iets op te leggen. “Onze eerste rol is de vertrouwensband met de topsporters”, zei Verkerke.

Staps, De Kok en Van der Lee traden vorige week naar buiten met hun aanklacht. Zij traden niet in detail en spraken slechts van ongewenste aanrakingen. Gisteren gaven ze tekst en uitleg. De Kok haalde een voorbeeld van ongewenste intimiteit aan. Tijdens een verblijf in Londen moest ze met haar coach hotelkamer en bed delen. “Dat wist je niet van tevoren. Maar de man is zo gedreven, zo overtuigend. Je bent niet tegen hem opgewassen. Het gebeurde geregeld dat ik met hem in bed lag.”

Staps ging nog verder. “Het was normaal als je bij Peter in de auto zat dat hij je hand streelde en vervolgens je been. Het ging steeds verder. Als je 'nee' zei, kreeg je met de gummieknuppel. Ik liep regelmatig met striemen op m'n billen. Het was een stukje machtsvertoon dat er bij hoorde”, legde ze uit. Onder Ooms werd zij in 1980 wereldkampioene.

Volgens Irene de Kok zou de judotrainer een goede sekteleider kunnen zijn. ,Er was geen ontkomen aan. Maar in eerste instantie voelde je je daar veilig bij.” Staps over het gebrek aan weerstand bij de judoka's: “Hij was m'n god, vader en vriend.”