Nieuwe politieserie zoekt 'sterren' in het uniform

Bij de politie, RTL5, 19.00-19.30u.

Het lijkt erop dat het eind in zicht is van de variaties op meemaak-tv. Als televisiekijkers zijn we mee aan huis geweest met de deurwaarder, mee de cel in met de crimineel, mee naar de goot met de junk, mee het lichaam binnen met de chirurg. Je kunt haast geen beroep bedenken of er is wel een cameraploeg mee méégeweest. Dus wat blijft er over? Meer van hetzelfde. Er is immers zendtijd te over en zo weinig ideeën om die te vullen.

De toekomstige themazender RTL5 begint vanavond aan alweer de derde etappe in de reeks 'wat doet zo'n politieagent in Amsterdam nou de hele dag en laten we die es volgen'. Bureau Balistraat hebben we gehad: veel allochtonen in een woonwijk. Bureau Bijlmer hebben we gehad: veel criminelen in een rampgebied. En dan krijgen we nu bureau Prinsengracht: mensen van alle soorten en maten in een buurt met van alles wat.

Direct toegegeven, de eerste aflevering biedt van alles wat en nog genuanceerd ook. Geen orkaan van hoogtepunten zoals in de Tros-serie Bureau Bijlmer, waar het intrappen van deuren voor een agent de enige manier leek om zich bij een adres te vervoegen. Nee, in het programma Bij de politie houden agenten een verkeerscontrole, helpen een op straat slapende zwerver naar een opvanghuis in de buurt en bevrijden de wijsvinger van een goedgemutste meneer uit een afvoerpijpje. Gewone week, gewone mensen. Alleen dan op de achtergrondmuziek van Miami Vice.

De Amsterdamse politie heeft er, bij monde van voorlichter Klaas Wilting, alle vertrouwen in dat deze serie een beter inzicht zal geven in 'wat zo'n politieagent in Amsterdam nou de hele dag doet'. Dat verstevigt naar zijn overtuiging de band tussen politie en burger.

Maar, zoals de producent bij de presentatie zei: “Je hebt natuurlijk ook nog de vertaalslag naar boeiende televisie.” Niemand, wilde hij maar zeggen, zit te wachten op 14 afleveringen vol agentensleur van bonnen uitschrijven en met twee vingers dagrapporten uittypen. En of zich elke week een interessant, afgerond onderzoekje aandient, zoals dat naar de kleinschalige XTC-dealer van vanavond, is de vraag. Daar kunnen de makers ook niet op gokken. Hoewel zij beweren dat elke aflevering de gebeurtenissen van week tot week verslaat, zullen ze ongetwijfeld materiaal opsparen. De suggestie van een wekelijks bulletin is belangrijk voor het actuele gevoel, maar vorige week waren volgens de producent al vier afleveringen gereed.

Maar zelfs die armslag biedt geen garantie voor 'boeiende televisie' en dus krijgt Bij de politie hoofdrolspelers. “We gaan characters ontwikkelen”, zegt producent René Stokvis. “Sterren maken.” In de eerste aflevering was het nog niet zover, maar zonodig komt de camera zelfs bij een van de steragenten thuis, aldus Stokvis. Voor de mens achter het uniform. Prinsengracht Blues.

Ik gok voorlopig op rechercheur Richard met zijn rossige lok. Die heeft een soort bravoure waarmee hij zich wel eens zou kunnen ontwikkelen tot de Mike Starr van de Nederlandse televisie. Die zie ik in aflevering 8 wel, na een wilde autorit over de gracht, een deur intrappen en 'Bevries!' roepen tegen alle verdachten die daarachter de buit zitten te verdelen. (En na afloop eenzaam in het café aan zijn ex-vrouw denken.)

    • Bas Blokker