Israel verwerpt aanbod tot wapenstilstand Hamas

JERUZALEM, 1 MAART. Israel heeft vanmorgen het voorstel van de moslim-extremistische beweging Hamas voor een wapenstilstand verworpen. De minister van Buitenlandse Zaken, Ehud Barak, zei in een vraaggesprek op de radio dat uitsluitend het gekozen Palestijnse zelfbestuur gesprekspartner van Israel kan zijn.

Verder zei hij dat op Yasser Arafat de verantwoordelijkheid rust om tegen de Hamas-terreur op te treden. “Met terroristen wordt niet onderhandeld.”

Hamas verspreidde gisteren pamfletten in Gaza waar het voorstel in werd geformuleerd. Het opmerkelijke hiervan was dat het een gezamenlijk initiatief betrof van de politieke leiding van Hamas en van Ezzadin-el-Kassem, de militaire vleugel van de organisatie. Als voorwaarde voor het ingaan van het bestand eist Hamas de vrijlating van Palestijnse gevangenen en een einde aan de Israelische terreur tegen Hamas en de strijdgroepen van Ezzadin-el-Kassem. Het aanbod tot een bestand van Hamas aan Israel is een week van kracht waarna de Kassem-brigades, volgens het pamflet, de strijd in Israel zullen hervatten. Eerder deze week, na de aanslagen in Jeruzalem en Ashkelon van zondag, verspreidde Hamas pamfletten waarin eveneens voor een bestand werd gepleit, maar daarin werd niet over de militaire vleugel gerept.

Woordvoerders van de Palestijnse bestuursautonomie in Gaza zijn van mening dat deze ontwikkeling een gouden kans vormt voor zowel premier Shimon Peres als Yasser Arafat om de crisis in de betrekkingen tussen Israel en het Palestijnse zelfbestuur over de Hamas-terreur te overwinnen. Opiniepeilingen die vanmorgen in Israel werden gepubliceerd, wijzen er op dat Peres als gevolg van deze aanslagen in de strijd om het premierschap zijn voorsprong op de leider van Likud, Netanyahu, heeft verloren en een mogelijke lijstverbinding van Likud met de partijen Tsomet en Gesher zelfs drie zetels meer krijgt dan de Arbeidspartij.

Een Israelische krant citeert vandaag de persoonlijke adviseur van Peres volgens wie het tot voor kort uitstekende vooruitzicht van Peres om de verkiezingen te winnen, snel aan glans zal inboeten als Hamas nog enkele aanslagen pleegt. Deze angst verklaart onder andere de zware druk die Peres op Arafat uitoefent om Hamas buiten de wet te stellen en de militaire arm van deze organisatie te ontwapenen. Volgens de krant Yedioth Achronoth van vandaag gaf Peres Arafat als een kind op zijn kop toen deze hem na de aanslagen van zondag telefonische condoleerde: “Zeg me niet dat je genoeg (tegen Hamas red.) doet. Een paar arrestaties hier en daar is niet genoeg.”

Ziad Abu Ziad, een invloedrijk lid van het Palestijnse parlement, zei gisteren in Jeruzalem dat “de Israelische regering niet het recht heeft de Palestijnen orders te geven. Het is vernederend en draagt niet bij tot de samenwerking. Dit Israelische optreden is kenmerkend voor de mentaliteit van de bezetter”. Volgens hem is Arafat er in geslaagd via politieke drukmiddelen een “groot deel van Hamas te neutraliseren” hetgeen naar zijn oordeel tot een crisis in de rangen van de Ezzadin-el-Kassem heeft geleid. De vleugel van deze militaire arm van Hamas in Gaza ontkende deze week verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen in Jeruzalem en Ashkelon, terwijl Ezzadin-el-Kassem op de Westelijke Jordaanoever wel zei dat Hamas de aanslagen had gepleegd. Palestijnse bronnen in Gaza zeiden gisteren dat de twee Palestijnen uit een vluchtelingenkamp nabij Hebron die de zelfmoordaanslagen uitvoerden, door sjeik Halil van Hamas vanuit de Syrische hoofdstad, Damascus, werden ingezet.

In Israelische kringen in Jeruzalem werd gisteren nauwelijks enig onderscheid gemaakt tussen de politieke afdeling van Hamas en zijn ondergronds opererende militaire vleugel. De stichting van een moslim-fundamentalistische staat in Palestina is het ideologische doel van Hamas en daartoe bewandelt deze organisatie verschillende wegen. Deze Israelische kringen lichtten toe hoe moeilijk, zo niet onmogelijk, het is om deze beweging te neutraliseren. De ook onder de Israelische bezetting florerende sociale 'infrastructuur' van Hamas, die de moskee als middelpunt heeft, is reeds te breed en diep in de Palestijnse maatschappij geworteld. In Hebron, Ramallah en Nablus zijn 15 scholen in handen van Hamas, in Bethlehem en Ramallah heeft deze organisatie acht klinieken geopend, terwijl zij ook een modern ziekenhuis in Jenin bezit. “Op de kleuterscholen leren de kinderen al dat joden moeten worden gedood. Dat is het verband tussen de sociale infrastructuur en de militaire vleugel van Hamas”, zeiden de Israelische kringen gisteren.

Volgens deze bronnen bereikt tussen de 100 en 115 miljoen gulden jaarlijks vanuit het buitenland de kas van Hamas. De helft van dit geld komt uit de Golf-staten en Saoedi-Arabië, terwijl 35 procent uit voornamelijk de VS en het Verenigd Koninkrijk komt. Hamas haalt 15 procent van zijn uitgaven onder de Palestijnse bevolking op. Het zou een vrijwel onmogelijke opgave zijn de geldstroom naar Hamas te stoppen.

    • Salomon Bouman