Immuniteit van Haider ter discussie

WENEN, 1 MAART. Oostenrijkse parlementariërs zijn niet langer onschendbaar als ze zich schuldig hebben gemaakt aan smaad. Daartoe hebben de regeringspartijen SPÖ en ÖVP gisteren besloten.

De eerste parlementariër die nu waarschijnlijk wegens smaad vervolgd zal worden is de extreem-rechtse leider Jörg Haider. Uitgever Wolfgang Fellner en minister van Binnenlandse Zaken, Caspar Einem, hebben Haider laster verweten. Zo maakte Haider wereldkundig dat de minister een tijd in de gevangenis zou hebben gezeten. Einem bestrijdt dat: hij was reclasseringswerker en de gevangenis waarin hij, volgens de lezing van Haider, gedurende een bepaalde periode gezeten zou hebben bestond toen al niet meer. Het parlement zal op 13 maart beslissen of Haiders immuniteit inderdaad wordt opgeheven.

Haiders partij heeft de beslissing onmiddellijk als “willekeur” van de hand gewezen. De regeringspartijen bestrijden dat de maatregel speciaal voor Haider is genomen. Er is geen sprake van een 'Lex-Haider' aldus een woordvoerder van de ÖVP

Felle kritiek op het besluit was er ook van de Liberalen. “Als overheidsorganen greep krijgen op een politicus, dan kan men de onschendbaarheid meteen vergeten”, aldus de voorman van de Liberalen, Volker Kier tegenover de Oostenrijkse krant Der Standard.