Hiddink missionaris in Paramaribo

PARAMARIBO, 1 MAART. Als ze een Surinaams paspoort kunnen krijgen, zijn er in Nederland genoeg voetballers om voor Suriname het WK te halen. Dat beweert Guus Hiddink, de bondscoach van het Nederlands voetbalelftal.

Hiddink verbleef afgelopen week in Suriname op uitnodiging van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM. Hij heeft enkele wedstrijden en trainingen bijgewoond en besprekingen gevoerd met trainers, coaches en de bestuursleden van de Surinaamse voetbalbond (SVB).

Op een ontmoeting met de pers zei Hiddink woensdag dat een week uiteraard te kort is om diepgaande adviezen te geven. Niettemin waren hem wel enkele dingen opgevallen. Volgens de bondscoach moet de accommodatie en coördinatie beter worden geregeld. Hiddink woonde een training bij van de Surinaamse bondsselectie die eind maart tegen Jamaica moet spelen in de kwalificatieronden voor het WK in Frankrijk. Na een uur moest de training worden beëindigd, omdat op het oefenterrein een competitiewedstrijd moest beginnen.

Hiddink verbaasde zich ook over de taken van de Surinaamse bondscoach Frits Purperhart. “Hij moet zich nog bezighouden met zaken die de spelers al in de vooropleiding horen te zijn geleerd.” Het Surinaamse voetbal moet beter worden gestructureerd, concludeerde Hiddink, die wees op het nut van een goed jeugdplan. Jong Suriname speelt zondag tegen Jong Jamaica. “Met een goede aanpak is het spelen van zulke wedstrijden geen incident, zoals nu het geval is.” Hiddink pleitte ook voor een landelijke jeugdcompetitie.

Een van de wedstrijden die Hiddink bijwoonde, was het hoofdklasse-duel tussen de ongeslagen koploper Transvaal en middenmoter Inter-Moengotapoe. Transvaal, dat een straatlengte voor ligt in de competitie, leed een verrasend 2-0-nederlaag. In de rust kwam Ronnie Brunswijk, speler en hoofdsponsor van Inter-Moengotapoe, Hiddink de hand schudden. De voormalige rebellenleider, die als scheidsrechter ook wedstrijden in de eerste klasse leidt, viel vijf minuten voor het einde van de wedstrijd in.

De Nederlandse ambassadeur Schelto van Heemstra maakte bekend, dat de Nederlandse staatssecretaris van sport Terpstra in april een bezoek aan Suriname zal brengen.