Het einde van een roemrucht jeugdinternaat

Go Ahead Eagles sluit aan het einde van het seizoen het befaamde jeugdinternaat, opgericht in 1964. Het einde van wat ooit een novum was in het Nederlandse betaalde voetbal.

DEVENTER, 1 MAART. Met de naderende opheffing van het jeugdinternaat van Go Ahead Eagles komt een einde aan een roemrucht opleidingsinstituut. Marc Overmars was zes jaar geleden het laatste grote talent dat met succes vanuit het jeugdhuis doorstroomde naar de hoofdmacht van de Deventer eredivisieclub. Spelers als René Eijkelkamp (PSV) en Michel Boerebach (FC Twente) gingen de Ajacied voor. In de jaren zestig en zeventig waren de latere internationals als Dick Schneider, Henk Warnas, Bert van Marwijk en Peter Arntz oud-leerlingen van de voetbalschool.

Martin Koopman, sinds anderhalf jaar beheerder van het jeuginternaat, is volslagen verrast door het nieuws. “Na die Bosman-affaire heb ik uiteraard even stilgestaan bij de mogelijkheid dat het binnenkort wel eens voorbij zou kunnen zijn. Maar die sombere gedachte verdrong ik, wetende dat de club eigenlijk niet zonder kan.”

Het bestuur van Go Ahead gaf Koopman, zijn echtgenote en de zeven jeugdige voetballers-in-opleiding vorige week te verstaan dat het jeugdhuis zijn langste tijd heeft gehad. Naar verwachting verleent het bestuur maandagavond tijdens een algemene vergadering zijn goedkeuring aan het voornemen om aan het einde van dit seizoen het pand aan de Brinkgreverweg 238 van de hand te doen.

Het jeugdinternaat werd destijds opgericht door de latere bondscoach dr. Frantisek Fadrhonc en de eigenzinnige ex-beroepsmilitair Wim Beltman, namen die in Deventer en omgeving nog steeds met ontzag worden uitgesproken. Achterliggende gedachte was jonge talenten onder eigen toezicht op te leiden en klaar te stomen voor het eerste elftal. Eten, slapen, leren onder één dak en trainen op de aangrenzende oefenvelden.

Het succesvolle initiatief kreeg later navolging in onder meer Eindhoven, waar PSV tot op heden een eigen internaat bestiert met voornamelijk buitenlandse jeugdspelers. Maar als geen andere club stond Go Ahead sinds de dagen van Fadrhonc bekend om zijn gedegen jeugdopleiding. Met de nadruk op 'stond', betoogt Koopman. “Door deze beslissing is Go Ahead terug bij af. De club doet twee, drie stappen achteruit. Zeker nu clubs als De Graafschap en Vitesse aangekondigd hebben meer aandacht te gaan besteden aan de jeugdopleiding. Go Ahead doet afstand van zijn vlaggenschip. Weg basis”, klinkt het verbitterd.

De sluiting van het jeugdhuis is een indirect gevolg van de uitspraak van het Europese Hof in de zaak-Bosman. Door de afschaffing van het transfersysteem had het geen zin meer er een eigen jeugdopleiding op na te houden. Vooral voor de minder kapitaalkrachtige verenigingen uit het betaalde voetbal doemde het angstbeeld op van veel verspilde tijd, geld en energie. Immers, waarom nog jeugdig talent opleiden als de rijkere verenigingen er uiteindelijk mee aan de haal gaan, terwijl de club daarvoor geen compensatie meer krijgt in de vorm van een transfersom?

“Die vraag hebben wij ons ook herhaaldelijk gesteld”, zegt John Oude Wesselink, oud-speler en tegewoordig manager technische zaken bij Go Ahead. “Want eerlijk is eerlijk: ons jeugdhuis is niet meer van deze tijd. Ajax en PSV hebben nu al op spelers uit onze C-jeugd op de korrel en wij kunnen die jongens onmogelijk tegenhouden. Ook niet door ze onderdak te verlenen in ons internaat. Wrang om te moeten constateren, maar helaas wel waar.”

Bovendien drukken de kosten, geschat op ruim anderhalve ton per jaar, zwaar op de begroting van de hekkensluiter uit de eredivisie. Financieel is het wonen, werken en voetballen onder toezicht volgens Oude Wesselink niet langer haalbaar. “De investeringen wegen niet langer op tegen het rendement. Over de doorstroming naar het eerste zijn wij bijvoorbeeld niet tevreden. De afgelopen vier, vijf jaar is dat minimaal geweest.”

Oud-prof Oude Wesselink genoot als junior zelf ook kost en inwoning aan de Brinkgreverweg. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan liet hij in de jubileumuitgave 25 Jaar Go Ahead Eagles Jeugdhuis nog weten: “Het jeugdhuis is broodnodig. Zonder het internaat zakt GA Eagles in een moeras, zonder daar ooit weer uit te komen. Ze moeten daar heel zuinig op zijn en geld in blijven steken.”

Maar voor nostalgie koop je niks, is nu de overtuiging van Oude Wesselink. “Vanuit historisch oogpunt is het een verlies voor Go Ahead. Maar de situatie is nu heel anders. Wij moeten afstand doen van het verleden en de jeugdopleiding intensiveren door nog nadrukkelijker de regio in te trekken.”

Koopman bestrijdt de lezing van zijn oud-ploeggenoot en wijst op de volgens hem “talentvolle lichting” die hij momenteel onder zijn hoede heeft. “Daar zit toekomst in, echt waar. Wat moeten die jongens nu?”, vraagt Koopman zich af.

Terug de regio in of op zoek naar gastgezinnen? Koopman reageert afwijzend. “Vind maar 'ns een gezin dat bereid is om alles op te offeren voor het voetbal.” Waarom zoeken naar noodverbanden, zucht Koopman. “Ik ben geen rekenmeester, maar dat sportkanaal levert de clubs het nodige op. Ook Go Ahead. Ik begrijp dat financiële argument van het bestuur eigenlijk helemaal niet.”

    • Mark Hoogstad