Gorbatsjov wil weer president worden

MOSKOU, 1 MAART. Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, heeft zich vanmiddag kandidaat gesteld voor de Russische presidentsverkiezingen van 16 juni. Hij wil “alle democratische krachten” in Rusland verenigen.

Om zijn naam ook daadwerkelijk op het stembiljet te krijgen moet Gorbatsjov voor 16 april één miljoen handtekeningen inleveren. Zijn aanhangers zouden er inmiddels meer dan een half miljoen hebben verzameld. Van de 43 kandidaten die zich tot nu toe hebben gemeld, heeft alleen de communist Gennadi Zjoeganov het vereiste aantal handtekeningen al overhandigd. Waarschijnlijk zullen uiteindelijk ongeveer vijftien kandidaten aan de verkiezingen meedoen.

De kansen van Gorbatsjov, die morgen 65 wordt, worden in Moskou niet hoog aangeslagen. Hij is in het Westen populairder dan in eigen land, waar de door hem begonnen hervormingen behalve democratisering ook een verslechtering van de leefomstandigheden hebben gebracht. In opiniepeilingen zweeft hij rond de 0,5 procent.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Gorbatsjov zijn memoires geschreven en over de hele wereld lezingen gegeven. In Moskou leidt hij een naar hem genoemde 'denk-tank'. Het afgelopen jaar heeft hij zich in toenemende mate over de Russische politiek uitgelaten, zonder evenwel noemenswaardige reacties van politici of media op te roepen.