EU: lidstaten maken meer regels dan Brussel

BRUSSEL, 1 MAART. Niet de Europese Commissie in Brussel, maar de regeringen van de individuele lidstaten overspoelen de Europese burgers met wettelijke regels. Dat heeft Europees commissaris Bangemann gisteren triomfantelijk bekendgemaakt. Bangemann baseert zich op een onderzoek dat de commissie heeft verricht naar wettelijke eisen die worden gesteld aan goederen en produkten. In de afgelopen 35 jaar heeft 'Brussel' slechts 415 richtlijnen uitgevaardigd, aldus de EU-commissaris, die verantwoordelijk is voor het industriebeleid. De nationale regeringen van de twaalf toenmalige EU-lidstaten hebben in 1992, 1993 en 1994 1136 nieuwe wettelijke regels gesteld aan produkten. Belangrijkste regelgevers zijn Duitsland en Groot-Brittannië met ieder bijna 240 voorschriften. Nederland vaardigde iets meer dan honderd regels uit. Volgens de EU-commissaris is nu bewezen dat de Europese Commissie in Brussel geen bureaucratische fabriek is. “Men moet niet de commissie bekritiseren, maar de lidstaten.” Luxemburg vaardigde tussen 1992 en 1994 geen enkele wettelijke regeling uit. (ANP)