Elizabeth de Vaal

T/m 17 maart bij Archipel, Vosselmanstraat 402 Apeldoorn, do t/m zo 13-17u.

Hoofd interne dienst, Unithoofd, Hoofdplanning, Locatiehoofd, Hoofd stadsdeelwijken, Hoofdredacteur, Hoofddocent viool en nog vele andere uit vacatures afkomstige woorden liggen op lange tafels in het kunstenaarsinitiatief Archipel in Apeldoorn.

Bijna elk beroep - misschien vormt het vrije kunstenaarschap de enige uitzondering op de regel - kent zo zijn hoofd. Zelfs een headhunter's bureau kan niet zonder.

Elisabeth de Vaal heeft een flinke verzameling 'kopjes' aangelegd. Ze vormen een onderdeel van haar tentoonstelling De Hoofdingang, waarin schilderijen, foto's en een installatie een samenhangend geheel vormen.

Bij elk van bovengenoemde woorden is de contour van een auto getekend. In een doosje liggen foto's van auto's, netjes uitgeknipt langs de contour zodat het publiek de auto op de passende plek kan leggen. Gelet op de prijsklasse van de auto's bestaat er geen enkel verband tussen woord en beeld.

Iets verderop langs de tafels trekt het geluid van een radio de aandacht. Er is iets aan de hand met de schoonzoons van Saddam Hussein, de Big Ben slaat, waarna het volgende onderwerp zich aandient. Het geluid blijkt uit een doosje te komen dat beplakt is met krantenfoto's van marcherende damessoldaten. De doos staat via een warboel van draadjes, knipperende lampjes in verbinding met fotoportretjes.

Niet bekend

Haar tentoonstelling in Apeldoorn is door zijn hoeveelheid en verscheidenheid indrukwekkend genoeg om lang bij stil te staan. In alles wat De Vaal toont, legt ze een grote zorgvuldigheid aan de dag. De belangstellenden die op een zondagmiddag in Apeldoorn een bezoek aan haar Hoofdingang brachten, nemen er dan ook, volkomen terecht, rustig de tijd voor. En dat zie je maar zelden.

    • Mark Peeters