Canada en Spanje tegen straf Cuba

OTTAWA/MADRID, 1 MAART. Canada en Spanje, belangrijke handelspartners van Cuba, maken bezwaar tegen de verscherping van het Amerikaanse embargo tegen Cuba. Het Amerikaanse Congres en president Clinton bereikten eerder deze week overeenstemming over een wet die buitenlandse investeringen in Cuba moet tegengaan. De strafmaatregelen van de VS volgden op het neerschieten, zaterdag, van twee Amerikaanse burgervliegtuigjes door Cubaanse MiG's voor de kust van Cuba.

Volgens Canadese functionarissen onderzoekt de regering welke maatregelen het land kan nemen tegen de Amerikaanse wetgeving. Canada hanteert al regels die het mogelijk maken leidinggevende personen uit het bedrijfsleven te vervolgen als zij zich houden aan de Amerikaanse Cuba-richtlijnen. De Canadese minister van Internationale Handel, Art Eggleton, zei dat hij begrip heeft voor de Amerikaanse maatregelen. Volgens Eggelton zijn deze evenwel “in strijd zijn met [het Noordamerikaanse vrijhandelsverdrag] NAFTA”.

Rodrigo Rato, economisch woordvoerder van de conservatieve Spaanse Partido Popular (PP), zei het neerschieten van de vliegtuigjes te betreuren, maar onderstreepte dat Spanje zijn Cuba-beleid “op een eigen manier maakt”. De PP is de gedoodverfde winnaar van de parlementaire verkiezingen, komende zondag. Spanje speelt in de vorming van de Latijns Amerika-politiek van de Europese Unie een belangrijke rol.

Volgens de PP, die zich in het verleden een groot tegenstander heeft betoond van het Cubaanse communistische bewind, zijn buitenlandse investeringen de aangewezen manier om economische en politieke hervormingen in Cuba te realiseren. In een vraaggesprek eerder deze maand zei Rato dat de Spaanse democratisering twintig jaar geleden een voorbeeld is van de effectiviteit van een dergelijke aanpak.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft Cuba gisteren gewaarschuwd tegen gebruik van geweld als morgen zaterdag een protestactie plaatsheeft voor de Cubaanse kust. De Cubaanse ballingenorganisatie Hermanos al Rescate, eigenaar van de twee neergeschoten vliegtuigjes, wil met schepen en vliegtuigen bloemen uitstrooien bij de locatie van het incident. Clinton vroeg Hermanos voorzichtigheid te betrachten. Schepen van de Amerikaanse kustwacht zullen de vloot begeleiden. Cuba heeft gezegd geen bezwaar te maken tegen de herdenking zolang de schepen en vliegtuigen buiten de territoriale wateren en het luchtruim van Cuba blijven, zo zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Robaina. (Reuter, AP)