Arabieren aan bat te sterk; Cricketteam verliest vierde wedstrijd op rij

ROTTERDAM, 1 MAART. De Nederlandse cricketers hebben ook hun vierde wedstrijd bij het wereldkampioenschap verloren. Tegen de Verenigde Arabische Emiraten, ook een zogenaamd 'B-land', werd vandaag in het lege Gadaffi-stadion in Lahore een onverwachts ruime nederlaag met zeven wickets geleden. Het betekende een deceptie voor aanvoerder Steven Lubbers en zijn ploeg die hun zinnen hadden gezet op een overwinning op de Arabieren.

Nederland kwam in de strijd tussen de 'cricketdwergen' aan bat tot een redelijk totaal van 216 voor 9. Topscorer Cantrell (47 runs), Aponso (45), De Leede (36) en Van Noortwijk (26) deden het goed, maar de latere batsmen slaagden er niet in om veel te scoren. Dat kwam vooral door het goede bowlen van Dukanwala, die in vijftien ballen liefst vier Nederlandse wickets wist te veroveren.

Lubbers, hersteld van zijn blessure, maakte slechts acht runs, prof Lefebvre twaalf en de 18-jarige Zuiderent zes. Tegenvallend was wederom het optreden van veteraan Nolan Clarke. Hij bleef op nul staan.

Met 216 op het bord had Oranje halverwege de wedstrijd desondanks nog goede vooruitzichten op de overwinning. Batsman Raza bleek echter een te groot probleem voor de Nederlandse bowlers. Hij maakte 84 runs voordat hij werd uitgevangen door Zuiderent. De andere Arabieren, vrijwel allemaal geëmigreerde Indiërs, kwamen daarna niet tot echt hoge scores, maar bij elkaar was het voldoende om in de 44ste over het Nederlandse totaal te passeren. Er waren toen pas drie wickets gevallen. Voor de Emiraten was het de eerste WK-zege.

Nederland speelt zijn laatste wedstrijd volgende week dinsdag tegen de Zuidafrikanen die gisteren op indrukwekkende wijze thuisland Pakistan de eerste nederlaag toebrachten. Zuid-Afrika staat in groep A ongeslagen bovenaan.

In de andere poule won Kenia gisteren van West-Indië en die uitslag wordt gezien als de grootste verrassing in de geschiedenis van het WK-cricket. De Kenianen wonnen met een verschil van liefst 73 runs. In het Caraïbisch gebied kwam het verlies van de eigen ploeg hard aan. De opmerking van aanvoerder Richie Richardson dat de nederlaag niet het einde van de wereld is, heeft thuis veel kwaad bloed gezet.

West-Indië won met nog maar één wedstrijd in de voorronde te gaan pas één keer, tegen Zimbabwe. Ook India was te sterk voor het team van Richardson en het duel tegen Sri Lanka leverde een reglementaire nederlaag op omdat West-Indië evenals Australië uit veiligheidsoverwegingen niet in Colombo wilde spelen. West-Indië is derhalve nog niet zeker van de kwartfinale. Vier van de zes ploegen uit de poule gaan over. West-Indië komt in de laatste groepswedstrijd uit tegen het sterke Australië, dat vandaag Zimbabwe versloeg.

Kenia, dat zich evenals Nederland via het B-WK voor het toernooi kwalificeerde, vierde de zege op de grote broer uitbundig. De Kenianen kondigden aan dat ze nu de test-status zullen aanvragen. Dat betekent dat ze meerdaagse wedstrijden tegen de toplanden kunnen spelen en in de toekomst automatisch voor het WK zijn geplaatst. Negen landen hebben al de teststatus. In Kenia spelen slechts 600 cricketers in clubverband. Eén van de spelers van de nationale ploeg, Asif Karim, kwam voorheen ook voor zijn land uit in het tennistoernooi om de Davis Cup.