ABB voegt twee toezichtraden samen

WARSCHAU, 1 MAART. Het Zwitsers-Zweedse engineeringsconcern Asea Brown Boveri (ABB) krijgt één raad van commissarissen die de huidige twee raden van het Zweedse Asea en het Zwitserse BBC Brown Boveri gaat vervangen. Deze moedermaatschappijen, die in 1987 fuseerden, zullen voor het eind van de eeuw worden opgeheven waarna er nog slechts één aandeel ABB zal worden verhandeld. De nieuwe voorzitter van de gecombineerde raad van commissarissen wordt de Zweed Percy Barnevik die deze functie “voorlopig” zal combineren met zijn huidige van 'chief executive officer' (CEO).

De 55-jarige Barnevik heeft geen datum vastgesteld voor zijn terugtreden als ABB's CEO maar wel te kennen gegeven dat hij de dubbelfunctie van CEO-voorzitter als 'tijdelijk' ziet. “Wij geloven in een Europees model van scheiding tussen toezicht en dagelijkse leiding”, zei Barnevik woensdag op een persconferentie in Warschau.