Aandelen en obligaties fors hoger op beurs

AMSTERDAM, 1 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs kende vanmorgen een euforische stemming. Een hogere dollarkoers en een goede obligatiemarkt stuwden de aandelen naar niet eerder bereikte niveaus.

AMSTERDAM De AEX, de Amsterdamse beursgraadmeter, noteerde omstreeks het middaguur circa vier punten hoger dan het slot gisteren (513,22 punten). De midkap-index, de graadmeter van middelgrote beursfondsen, steeg 8,02 punt op 665,94.

“Wat gisteren veel te duur leek, is vandaag spotgoedkoop”, jubelde een handelaar. De beurs lijkt de rentehobbel definitief te hebben genomen en afwachtende beleggers springen op de voortrazende trein. “Reken maar dat er nog behoorlijk wat cash voorhanden is. De afwachters moeten nu wat doen.”

De obligaties kregen er twee tot zes dubbeltjes bij. De dertigjarige staatslening, die in 2023 afloopt, sprong er uit met een koerswinst van 0,98 op 105,58. De dollar steeg bijna een cent naar 1,6560 gulden.

Het fonds dat de zegetocht leidde was automatiseerder Getronics. Het bedrijf, dat zich sinds dit jaar tot het selecte gezelschap van de hoofdfondsen mag rekenen, boekte een koerswinst van 8 gulden op 102 gulden. Verantwoordelijk hiervoor was niet alleen de jaarwinst van 97,5 miljoen gulden, een stijging van 22 procent. Ook de aankondiging dat het aandeel gesplitst gaat worden in een verhouding van 4 op 1, zorgde voor massale koopbelangstelling.

De financiële waarden lagen door de stijgende obligaties ook goed in de markt. ABN Amro was, na de fraaie cijfers van gisteren opnieuw gewild met een koerswinst van 1,30 gulden op 77,80 gulden. Binnen anderhalf uur waren al zo'n miljoen stukken (dubbeltelling) over de toonbank gegaan. Aegon kwam 1,50 hoger uit op 72,30 gulden, Fortis 0,60 gulden op 110,40 gulden en ING 1,60 gulden op 110,90 gulden.

Andere stijgers waren Pakhoed, met een plus van 1,30 op 43,70 gulden en uitzendorganisatie Randstad, dat 1,70 erbij kreeg op 81,70 gulden. De olies waren ook vast gestemd, ondanks de dreigende concurrentie van het pact BP-Mobil. Koninklijke Olie won 1,40 gulden op 229,20 gulden.

Op de lokale markt was er winst voor Simac, dat gisteren nabeurs een sterke omzet- en winstgroei meldde. De automatiseerder steeg 2,70 gulden op 38 gulden. Minder verging het de ambitieuze effectenbank Van der Hoop, die eerder deze week onomwonden verklaarde talentvolle bankiers bij de concurrentie weg te kapen. Het aandeel verloor drie dubbeltjes op 9,90 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft een wisselvallige handel gisteren afgesloten met verlies. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen eindigde op 5485,62 punten. Dat is 20,59 punten lager dan woensdag.

De handelaren wisten niet goed waar ze aan toe waren. Wel speelde op de achtergrond mee dat de officiële rente in de Verenigde Staten weleens niet verder zou kunnen dalen en zelfs binnen korte tijd omhoog zou kunnen gaan, wat slecht is voor de aandelenkoersen. De gang van zaken op woensdag gaf daar al alle aanleiding toe.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de tweede achtereenvolgende dag hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 43,26 punten (0,2 procent) tot 20.168,63. Vooral banken en elektronicafondsen waren gevraagd. De omzet kwam uit op 450 miljoen aandelen.