Winstgroei bij British Aerospace

Vliegtuigbouwer British Aerospace (BAe), één van Fokkers concurrenten, heeft in 1995 opnieuw winst geboekt. Het resultaat voor belastingen bedroeg 234 miljoen pond (590 miljoen gulden) vergeleken met 208 miljoen pond (524 miljoen gulden) in 1994.

Topman Bob Bauman was donderdag bij de presentatie van de cijfers vol vertrouwen, gezien de volle orderportefeuille en de lage kosten. De orderportefeuille is goed voor 9,7 miljard pond. Vooral in de defensiesector deed BAe goede zaken met een resultaat van 487 miljoen pond tegen 412 miljoen pond in 1994. Wel nam de omzet af van bijna 4,6 miljard pond tot 4,3 miljard pond.

Bauman prees zich gelukkig dat BAe zijn divisie regionale vliegtuigen, waarin het met Fokker concurreert, heeft gesaneerd. Ook de deelneming van British Aerospace in vliegtuigbouwer Airbus, het samenwerkingsverband met het Franse Aérospatiale, Fokker-moeder Dasa en Casa uit Spanje, werpt vruchten af. Die maken de verliezen in de eigen commerciële vliegtuigbouw deels goed. Het negatieve saldo daalde daar van 156 miljoen pond tot 118 miljoen pond. Airbus boekte een recordomzet van 9,6 miljard dollar (15,8 miljard gulden) tegen 8,5 miljard dollar in 1994. Over de flink verbeterde kaspositie was Bauman zeer te spreken. Mede dank zij de lagere rente heeft Bae 120 miljoen pond meer in kas dan eind 1994.