Weer Servische wijk Sarajevo in handen regering

SARAJEVO, 29 FEBR. Na Vogosca, een week geleden, is Ilijas vandaag de tweede Servische voorstad van Sarajevo geworden waar het gezag van de Bosnische regering is hersteld.

De meeste Servische inwoners van Ilijas zijn vóór de aankomst van de politie van de Bosnische federatie, vanochtend, op de vlucht geslagen.

Gisteren verlieten zeven bussen met inwoners van Ilijas de voorstad. Van de oorspronkelijke 17.000 Serviërs in Ilijas zijn er naar schatting nog drieduizend over en velen van hen willen ook weg. In de voorstad Vogosca, die vorige week vrijdag onder het gezag van de centrale regering kwam, zijn deze week tweeduizend van de laatste drieduizend Serviërs vertrokken. Een half jaar geleden woonden in Vogosca nog twintigduizend Serviërs.

De internationale gemeenschap heeft gisteren de leiders van de Bosnische Serviërs opnieuw fel gehekeld in verband met de exodus. Volgens de woordvoerder van de VN-politiemacht, Aleksandr Ivanko, zijn de leiders van de Serviërs “meesters in het manipuleren”. Ze hebben alles gedaan om de Serviërs tot vluchten te dwingen. Een van de meest effectieve methoden om dat te bereiken was de ontmanteling van alle industriële installaties in de vijf wijken. Daardoor raken de weinige Serviërs die willen achterblijven hun werk kwijt en zien ze zich alsnog gedwongen de wijken eveneens te verlaten.

Ivanko hekelde ook de moslims die de afgelopen week naar de woningen in Vogosca zijn teruggekeerd die ze aan het begin van de oorlog zijn ontvlucht. De teruggekeerde inwoners intimideren volgens Ivanko de weinige Serviërs die in de wijk zijn achtergebleven. De Serviërs krijgen te horen dat ze nu in de Bosnische federatie wonen en daar niets te zoeken hebben.

Tot 20 maart moeten vijf Servische wijken en voorsteden van Sarajevo op grond van het in december getekende vredesakkoord onder het gezag van de Bosnische regering en de regering van de moslim-Kroatische federatie worden geplaatst. Dat gaat in een ritme van één wijk per week. Na Vogosca en Ilijas is volgende week vrijdag Hadzici aan de beurt, een week later gevolgd door Ilidza en op 19 maart Grbavica. (Reuter, AP)