Voorkeur theater

MEDEA Josée Ruiter speelt een prachtige titelrol in Euripides' tragedie van de wraak. In de regie van Agaath Witteman balanceert een mooie cast met onder andere Pim Lambeau als de min en Leslie de Gruyter als Iason op de grens tussen vlammende emotie en beheerste stilering. 1 mrt Emmen De Muzeval, 2 mrt Hengelo Concertgebouw, 5 mrt Hasselt Cultureel Centrum, 6 mrt Den Bosch Theater a.d. Parade, 7 mrt Rotterdam Zuidpleintheater.

KRANG Boos cabaret door André Manuel, met stekelige grappen en venijnig vertier. T/m 2 mrt Amsterdam Klein Bellevue, 5 mrt Groningen Het Kruithuis.

SKEW-WHIFF Paul Lightfoot leverde bij Nederlands Dans Theater 2 met zijn meeslepende werk 'Skew-whiff' een tien minuten durende orgie van verwarrende, van rijke details voorziene, luchthartige dans af. Een mooi intermezzo in een programma met Hans van Manens: 'Concertante', 'Two' en 'Grosse Fuge'. 1, 2 mrt Rotterdam Schouwburg, 6 mrt Groningen Stadsschouwburg, 7 mrt Heerlen Stadsschouwburg.

WILD Harmonieuze samenzang van The Shooting Party (Theo Nijland, Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Oldigs), op verrassend ongebruikelijke teksten, en voor het eerst in het Nederlands. 1 mrt Arnhem Stadsschouwburg, 2 mrt Leeuwarden De Harmonie, 5 mrt Amersfoort De Flint, 7 mrt Winterswijk Cultureel Centrum.

KAT OP EEN HEET ZINKEN DAK Van Tennessee Williams. Een prachtig gespeelde, explosieve voorstelling over hoe kinderen en ouders elkaars leven kunnen ondermijnen. Een voorstelling met de kracht van een tijdbom, meeslepend gespeeld door oa Dries Smits als de vader, Katelijne Verbeke als zijn dochter en Koen De Stutter als de aan de alcohol verslaafde zoon. 2 mrt Oosterhout CC De Bussel, 5 mrt Groningen Stadsschouwburg, 6 mrt Assen CC De Kolk, 7 mrt Delft de Veste.

KAGUYAHIME Tot groot genoegen van velen brengt het Nederlands Dans Theater opnieuw Jirí Kyliáns wonderbaarlijk sprookje 'Kaguyahime'. Een meesterwerk op ijle Japanse muziek en oorverdovend getrommel, met een fascinerend toneelbeeld en vooral adembenemend danswerk. 2 mrt Den Bosch Theater a.d. Parade.

DE HEUVELS VAN BLAUW Dennis Potter schreef een beklemmend, tijdens WO II gesitueerd televisiespel over kinderen die tijdens hun ongerichte spel in een voortdurende machtstrijd verwikkeld zijn. De zwakste gaat ten onder. Rieks Swarte maakte er een sterke, afwisselend komische en huiveringwekkende voorstelling van. Zeker niet alleen voor kinderen. Vanaf 8 jaar. 1 mrt Amsterdam De Krakeling, 5 mrt Leeuwarden De Harmonie, 6 mrt Utrecht Stadsschouwburg.

EN VERDER Pendelen van Reinder van der Naalt. 1 mrt Gouda Schouwburg, 2 mrt Bladel St. Den Hert, 7 mrt Terneuzen Zuidlandtheater; En vliegwerk van Brigitte Kaandorp. 1, 2 mrt Den Haag Diligentia, 7 mrt Den Helder De Kampanje; The sound of music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 1 mrt Stadskanaal Geert Teis, 2, 3 mrt Leeuwarden De Harmonie, 5 t/m 7 mrt Den Haag Nederlands Congresgebouw; Nee, nee en nog eens nee! van Lenette van Dongen. 1 mrt Tilburg Schouwburg, 2 mrt Zevenaar Bommersheuf, 6 mrt Delft De Veste, 7 mrt IJmuiden Stadsschouwburg; 4xLiefde door Introdans Educatief. 2 mrt Arnhem Introdans Studiotheater.