Voorkeur muziek

VERMEER MUZIEKFESTIVAL De Vermeer-expositie, waarop verschillende doeken met muziekinstrumenten en musici zijn te zien, wordt begeleid door een Johannes Vermeer Muziekfestival dat zondag 3 mrt 12u in Diligentia (Den Haag) begint met een optreden van de pianist Ronald Brautigam en duurt tot en 8 juni, wanneer Brautigam optreedt met de violiste Isabelle van Keulen. Tussendoor zijn er veertien concerten met muziek uit de Gouden Eeuw en latere tijdperken door andere musici. Inl 070-3651851.

GAUDEAMUS CONCOURS Het jaarlijkse Gaudeamus Concours voor vertolkers van hedendaagse muziek vindt in 'het Jaar van de Ensembles' plaats van 3 t/m 10 mrt in Rotterdam en kent ook een extra prijs toe aan het beste ensemble. Voorronden en lunchconcerten vanaf 3 mrt 15u t/m 8 mrt in het Rotterdams Conservatorium; de tweede ronde is 9 mrt 19u in De Unie en op 10 mrt 20u15 vindt in De Doelen de finale plaats. Onder de titel 'Ensemblage' is er van 2 t/m 9 mrt ook een door het Ives Ensemble geopend muziekfestival rond het Gaudeamus Concours in De Unie en De Doelen, met ondermeer vier gratis toegankelijke concerten van Rotterdamse en concoursensembles. Het onderdeel Nachklänge II bestaat uit optredens van amateurkoren uit Rotterdam met premières van nieuwe werken voor koor en ensemble van jonge in Rotterdam studerende componisten.

IVES ENSEMBLE Het Ives Ensemble speelt een programma met wereldpremières en Nederlandse premières van muziek van Christian Wolff, Andrew Culver, John Cage en Christopher Fox. 2 mrt 20u30 De Unie Rotterdam; 3 mrt 16u De Utrechtse School Utrecht (15u: vertoning van Cage-film van Frank Scheffer); 4 mrt 20u30 Stadsschouwburg Arnhem.

EL MéDICO DE LA SALSA Deze jonge Cubaanse salsaband o.l.v. een heuse arts is van plan het helemaal te gaan maken. 1 mrt Den Bond Turnhout (B), 2 mrt V.U.B. Brussel, 3 mrt Noorderligt Tilburg, 5 mrt Luxor Arnhem, 6 mrt Paradiso Amsterdam, 7 mrt Huize Maas Groningen, 8 mrt Partycentrum Zoetermeer, 9 mrt Hotel Mercury Nieuwegein, 10 mrt Nighttown Rotterdam.

DON BYRON GROUP De Amerikaanse klarinettist Don Byron heeft een nieuwe groep waarin Uri Caine toetsen speelt en Julie Lynne Patton gedichten 'doet'. 5 maart SJU-jazzpodium Utrecht, 23 mrt Popular Rotterdam.

METAL MOLLY/EVIL SUPERSTARS Lawaaiige Belgische gitaarbands rukken op. 1 mrt Melkweg, Amsterdam, 2 mrt Bibelot, Dordrecht.

JOE ELY De Bruce Springsteen van de countryrock laat net als The Boss zijn elektrische gitaar thuis om met zijn Acoustic Band de schoonheid van Dallas bij nacht te bezingen. 5 mrt Melkweg Max, Amsterdam.