Voorkeur films

BABE (Een buitengewone big)Door Chris Noonan geregisseerde Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllische ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. In 83 theaters.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 14 theaters.

BLUE IN THE FACE Het collage-achtige vervolg op Smoke (regie Wayne Wang en Paul Auster) is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd, gesmacht en gemopperd door onder anderen Lou Reed, Mel Gorham, Mira Sorvino, Giancarlo Esposito en Jim Jarmusch. In 9 theaters.

CLUELESS In de vrije bewerking van Jane Austens Emma door Amy Heckerling woont de 15-jarige heldin in Beverly Hills, waar het draait om geld, liefde, klassebewustzijn en de daarmee gepaard gaande levensstijl. Een in zuurstok-kleuren uitgevoerde film over een altruïstisch snobje, dat de opvang en verbetering van een wat verloren nieuwelingetje op school ter hand neemt. In 34 theaters.

NIXON In Oliver Stone's spookachtig geënsceneerde vervolg op JFK speelt Anthony Hopkins de 37ste president van Amerika nu eens als een kruising tussen Macbeth en Citizen Kane, dan weer als een tragische man die niet kan verkroppen dat iedereen hem haat. Hopkins' talent en de filmische briljantie van Stone maken de wisselvalligheid van het scenario tot een bijzaak. In 15 theaters.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende 'fantasmagorie' over oorlog en communisme; een zwart-humoristische Apocalypse Now van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. Amsterdam, Cinecenter; Utrecht, Springhaver; Zaandam, De Fabriek; Den Bosch, Filmhuis Jeroen; Cuyk, Schouwburg Bio 1.

THE USUAL SUSPECTS Ingenieuze misdaadfilm van Bryan Singer en scenarist Christopher McQuarrie over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen, die gezamenlijk in voorarrest, verdacht van een overval, een wraakoefening beramen om de Newyorkse politie in diskrediet te brengen. Een complexe thriller, met een aan The Killing ontleende structuur, zonder franje, bijna stug en van een weemoedig soort mannenromantiek. In 25 theaters.

VERTIGO Essentiële Hitchcock-thriller uit 1958 behoort tot de meest geciteerde films aller tijden. James Stewart jaagt in mistig San Francisco de schim van de overleden Kim Novak na en overwint zijn hoogtevrees in een spiraalvormige ontknoping. Amsterdam, Alfa.

ZUSJE In het verrassende speelfilmdebuut van onder meer Robert Jan Westdijk (regie) en Kim van Kooten (hoofdrol) achtervolgt een geobsedeerde jongen zijn zusje met een Video-8-camera ter opheldering van een jeugdgeheim. De kijker danst mee met de camera en krijgt behalve het verslag van een haat-liefdeverhouding ook een humoristisch beeld van een groepje twintigers in de jaren negentig. In 15 theaters.

EN VERDER Pickpocket (Utrecht); Kids (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Tilburg, Nijmegen, Arnhem); Living in Oblivion (Hilversum, Alphen aan den Rijn, Terneuzen); Le Buttane (Groningen); A bout de souffle (Rotterdam), The American President (16 theaters), The Bridges of Madison County (11 theaters), Clockers (5 theaters), Doornroosje (13 theaters), GoldenEye (38 theaters), Heavy (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Delft), Lang leve de koningin (17 theaters), Il postino (9 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam), Tot ziens (Sittard, Den Helder), Turks fruit (Amsterdam), Ulysses' Gaze (Amsterdam, Den Haag, Utrecht).