Voor FC Twente is seizoen nu al ten einde

ENSCHEDE, 29 FEBR. De voetballers zijn nog maar net ontwaakt uit hun winterslaap of de spelers van FC Twente kunnen zich al opmaken voor de zomerstop. Dertien onbelangrijke competitiewedstrijden resteren. De middenmoters zullen misschien nog knokken voor hun premies, voor hun eergevoel of voor het handjevol getrouwen dat elke veertien dagen de martelgang naar het Diekman-stadion trotseert. “Of jezelf een beetje in de kijker spelen”, bedacht de transfervrije spits Michael Mols.

Nog geen vierduizend toeschouwers waren gisteravond getuige van de bekernederlaag tegen PSV. De Eindhovense club heeft op vreemde bodem nooit zo tot de verbeelding gesproken als bijvoorbeeld Ajax. Zelfs nu PSV dit seizoen goede resultaten met attractief spel combineert, loopt de vijandelijke fan niet erg warm voor de verrichtingen van de FC Philips. Het imago van het zakelijke countervoetbal is even vastgeroest als het beeld dat de gemiddelde liefhebber van FC Twente heeft. Beetje saai.

De twee provincieclubs raken de laatste jaren steeds verder van elkaar verwijderd. PSV bleek gisteravond veel te sterk voor FC Twente. Aan de 3-1 zege viel weinig af te dingen. PSV kwam door twee treffers van Nilis op een comfortabele voorsprong, die vlak na rust werd uitgebouwd door een rake kopbal van Faber. Op dat moment was een gedeelte van de eretribune nog onbemand. De rijkere tribuneklanten waren wel op tijd uit de kantine teruggekeerd om Mols' dubieuze tegentreffer te aanschouwen. Volgens de grensrechter pareerde doelman Waterreus de inzet achter de lijn.

De ophef rond het doelpunt van Mols paste niet bij het saaie wedstrijdbeeld. Van een serieuze cupsfeer was geen sprake. Twente-trainer Hans Meyer was vol bewondering over het spel van PSV, vertelde hij na afloop. Met zijn sobere trainingspak en goedkope wandelschoenen paste de verliezende coach bij het beeld dat een sportleraar uit de voormalige DDR oproept. De haren sluik naar voren gekamd, de woorden voorzichtig formulerend: Meyer berustte in de nederlaag. “Es gibt noch viele Arbeit für unsere Mannschaft.”

Nauwelijks zes weken is hij werkzaam bij FC Twente en nu al kan hij het seizoen als verloren beschouwen. De subtopper van weleer is in de competitie een grijze middenmoter en de hoop op een bekerstunt bleek ijdeler dan verwacht. Voor Meyer (52) valt te hopen dat het clubbestuur de magere resultaten niet alleen aan de trainer toeschrijft. Onder zijn voorganger Ten Donkelaar verging het FC Twente nauwelijks beter. Meyer heeft voorlopig alleen voor een half jaar getekend. Aan het eind van het seizoen zullen beide partijen een verlenging van het contract overwegen.

Enschede ligt tegen de Duitse grens en de sintelbaan van FC Twente ademt Duitse sferen, maar of de denkwijze van Meyer aansluit bij de speelwijze van het eerste elftal is zeer twijfelachtig. De oud-speler van Carl Zeiss Jena ontkent dat hij louter Kampfgeist und Laufpensum predikt. Hij wil alleen meer discipline kweken bij de losbandige spelersgroep, die volgens ingewijden als los zand aan elkaar hangt.

Twente heeft nooit op z'n Duits gevoetbald, de bal deed in het verleden meer werk dan de benen en het doorzettingsvermogen liet de laatste jaren nog al eens te wensen over. Twente was tik-tak-voetbal, het middenveld kreeg de meeste aandacht. Van oudsher heeft de techniek centraal gestaan bij de jeugdopleiding, die gedurende vele jaren een aantal grote talenten voortbracht.

Van de huidige lichting is Arnold Bruggink zo'n belofte. Op zijn zestiende debuteerde hij in het eerste elftal, hij was de openbaring van de eredivisie. Twee jaar ouder en twee jaar wijzer vraagt Bruggink zich hardop af of hij er verstandig aan doet nog veel langer bij Twente te blijven. “Ik moet uitkijken dat ik niet stil blijf staan. Als je niet oppast ga je mee in de malaise.”

Bruggink speelde een zwakke wedstrijd. Hij werkte hard, zijn veelgeroemde techniek kwam niet aan het licht. Misschien had de zwakke beurt van Bruggink wel te maken met het ontbreken van zijn vaste aangever Michel Boerebach. De voormalige aanvoerder is het eerste slachtoffer van de harde aanpak die Meyer voorstaat. Boerebach moest tegen PSV op de bank plaatsnemen, hij zat zo ver mogelijk van zijn verfoeide trainer verwijderd. Volgens Meyer ontbreekt het de middenvelder aan opofferingsgezindheid. “Kijk maar naar de vedetten van PSV, die hebben alles voor elkaar over. Dat mag ik dan toch ook verlangen?”

Meyer toonde zich gisteravond nog steeds stomverbaasd dat Boerebach de beslissing van zijn trainer openlijk heeft bekritiseerd. Zoveel inspraak was hij in zijn geboorteland niet gewend. Voor de rest zegt de lange, bleke trainer zich uitstekend te vermaken bij FC Twente. Hij roemt het Nederlandse voetbal en schikt zich voorlopig in de ondergeschikte rol van zijn nieuwe club. “Wij hebben van een superteam verloren, dat is geen schande.”

    • Jaap Bloembergen