VN-tribunaal: onmiddellijke vrijlating generaal verworpen

DEN HAAG, 29 FEBR. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft de onmiddellijke vrijlating van de Bosnisch-Servische generaal Djukic gisteren afgewezen. Over een eventuele vrijlating volgende week neemt het tribunaal morgen een beslissing.

De onmiddellijke vrijlating van de generaal was gisteren geëist door zijn advocaten, die zijn aanhouding op 30 januari in Sarajevo en de detentie na de arrestatie “volledig onwettig” noemden. Het tribunaal achtte zich echter niet bevoegd te oordelen over de rechtspraak in Bosnië-Herzegovina, en verwierp de eis hem onmiddellijk in vrijheid te stellen. Het tribunaal verwierp daarmee ook de stelling dat het aanhoudingsbevel van het tribunaal op 29 februari zou aflopen. De generaal blijft daarmee tot ten minste 4 maart in hechtenis.

De advocaten betoogden vervolgens dat de generaal op 4 maart vrijgelaten zou kunnen worden, omdat hij geenszins van plan is verder medewerking te verlenen aan het tribunaal, gezien het feit dat hij beschouwd wordt als een getuige. Dat hij na een vrijlating uitgeleverd wordt aan de Bosnische autoriteiten, die zijn aanhouding eergisteren verlengden met een maand, is volgens de advocaten geen enkel bezwaar. Aanklager Goldstone wil zijn detentie in Den Haag met een maand verlengd zien.