Vertrek Agnelli leidt tot herschikking Fiat-top

Met het vertrek van Gianni Agnelli verandert het hele organigram van de Fiat-groep. De nieuwe president wordt Cesare Romiti, die bijna twintig jaar lang de rechterhand van Agnelli is geweest en al zeer grote bevoegdheden had. Zijn plaats als managing director wordt ingenomen door de 52-jarige Paolo Cantarella, de huidige directeur van Fiat-auto, de man achter het succes van de modellen Punto en de Bravo en Brava. Cantarella wordt ook lid van de raad van bestuur van Fiat.

Fiat-auto zal worden geleid door Roberto Testore, de voormalige topman van dochteronderneming Comau, gespecialiseerd in de fabricage van industriële robots.

Het meest prominente slachtoffer van deze herschikking is de 57-jarige Giorgio Garuzzo. Als chief operating officer was hij de derde man van Fiat, na Agnelli en Romiti. Garuzzo was verantwoordelijk voor auto's, vrachtwagens en tractors, en hij is veel geprezen wegens de goede resultaten in deze sectoren. Maar hij kon niet goed opschieten met Romiti. Vorige week maakte Garuzzo via de International Herald Tribune bekend dat hij de laan is uitgestuurd. Dat hij de vuile was buitenhangt, moet betekenen dat Garuzzo razend is over zijn gedwongen vertrek. De Fiat-stijl is om conflicten binnenskamers te houden. “Ik ga tegen mijn wil weg,” zei Garuzzo. “Romiti wilde me hier niet en Romiti heeft me laten ontslaan. Ik heb geen verklaring gekregen voor mijn vertrek. Ik houd van Fiat en heb de afgelopen twintig jaar mijn best gedaan voor het bedrijf.”

Dat Agnelli zijn functie als president van Fiat neerlegt, betekent geen afscheid van het bedrijf. Hij houdt nog grote invloed als voorzitter van het aandeelhouderspact en blijft voorzitter van de holding Ifi en van de commanditaire vennootschap Giovanni Agnelli e C.. Via deze twee holdings controleert de familie Agnelli de Fiat-groep.