Utrechts Psalterium

Misleiding aan de kaak stellen is mooi, maar om dat op een ondeskundige manier te doen, is een beetje misleidend. In een brief (15 februari), wordt beweerd dat het Museum Catharijneconvent de titel 'Het Utrechts Psalter' heeft verzonnen om ten onrechte een Utrechtse context te suggereren voor een door het museum te organiseren tentoonstelling.

De feiten: het Museum Catharijneconvent in Utrecht organiseert in samenwerking met de Utrechtse Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling rond het 9e-eeuwse handschrift - al sinds een eeuw in de internationale kunsthistorische literatuur aangeduid als het 'Utrechts Psalterium'.

Als zoveel andere beroemde handschriften (het 'Stuttgart Psalter', de 'Weense Genesis', etc.) wordt dit Psalter genoemd naar de plaats waar het bewaard wordt: de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, het héét eenvoudigweg zo.

    • Conservator Handschriften Ub-Utrecht
    • Koert van der Horst