Tewerkstelling voor frauderende AOW'ers

ROTTERDAM, 29 FEBR. Het openbaar ministerie gaat een onderzoek instellen naar grootscheepse fraude met AOW en AWW-uitkeringen door 65-plussers. Blijken de ouderen daadwerkelijk te hebben gefraudeerd en komt het tot een veroordeling, dan hangt hun tewerkstelling boven het hoofd. Dit schrijft procureur-generaal mr. D. Steenhuis in een brief aan de hoofdofficieren van justitie. De brief is vorig week verstuurd.

De Sociale Verzekeringsbank is forse fraude op het spoor gekomen door circa tweehonderd 65-plussers met hun uitkering. De SVB heeft inmiddels in dertig gevallen aangifte gedaan bij het OM. Het OM verklaart dat de ouderen op grond van hun leeftijd niet op clementie hoeven te rekenen. Steenhuis raadt de officieren aan in beginsel maatschappelijke dienstverlening te eisen tegen de bejaarde fraudeurs. Daarbij gaat het om licht werk in bijvoorbeeld jeugd- en buurthuizen of bij sportverenigingen, aldus een woordvoerder van het OM.

Vorige maand werd bekend dat de afgelopen jaren voor 50 miljoen gulden te veel is betaald aan AOW-uitkeringen. Dit geld is betaald aan 65-plussers die niet hadden opgegeven dat zij samenwonen. In een half procent van de 35.000 onderzochte gevallen kan volgens de SVB van fraude worden gesproken. Een woordvoerder van de reclassering liet vanochtend weten dat vorig jaar 285 mensen van 60 jaar en ouder een werkstraf hebben gehad.