Ten Cate schrapt 150 arbeidsplaatsen in Verenigde Staten

ROTTERDAM, 29 FEBR. Het kunststofconcern Ten Cate uit Almelo gaat fors reorganiseren bij haar Amerikaanse dochter Nicolon/Mirafi. Ten Cate heeft besloten twee fabrieken in de Verenigde Staten te sluiten en 150 arbeidsplaatsen te schrappen. Ook heeft de onderneming besloten tot een nieuwe reorganisatie bij Ten Cate Protect.

Dit heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Ten Cate boekte over 1995 een stijging van de netto winst van 15,1 miljoen naar 20,5 miljoen gulden.

Dat Ten Cate Protect problemen had was al langer bekend. Vorig jaar besloot de directie Protect, met vestigingen in Almelo en Nijverdal, opnieuw aan te pakken en te integreren in Ten Cate Technical Fabrics. Ten Cate Protect werd ook al in 1993 geherstructureerd. Een weverij en de spinnerij in Almelo gingen in het afgelopen jaar dicht, waarbij honderd werknemers naar ander werk moesten omzien. De reorganisatie van Protect zal in het voorjaar zijn afgerond. De twee Amerikaanse fabrieken die gesloten worden maken zogeheten geotextiel voor de weg- en waterbouw en de land- en tuinbouw. Door de sluiting zullen 150 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Ten Cate hanteert het snoeimes al enige tijd. De bedrijven Atlantic Mills uit Ierland (spijkerstof) en Plasticum uit Tilburg (plastic doppen) werden vorig jaar afgeslankt. Deelnemingen op het gebied van confectie en kunststofverwerking in Griekenland en de VS worden verkocht of beëindigd.

Toch voldeed het overgrote deel van de werkmaatschappijen aan de gestelde rendementsverwachtingen, zo meldt Ten Cate. Het bedrijfsresultaat steeg van 52,5 miljoen tot 60 miljoen gulden.

In 1995 veroorzaakten de reorganisaties kosten waardoor de winst met 7 miljoen gulden werd gedrukt. Dat is overigens een lager bedrag dan in het jaar ervoor. Toen keek Ten Cate tegen een buitengewone last aan van 15 miljoen gulden.

De omzet steeg het afgelopen jaar met 20 procent tot 1,34 miljard gulden tegen 1,11 miljard gulden in 1994.

De winst werd met 7 miljoen gulden gedrukt door de lagere dollar en met 13 miljoen gulden door de hoge katoenprijs. De kunststofprijs daarentegen zakte in de tweede helft van 1995 naar het niveau van 1994. De stijging van het bedrijfsresultaat komt voor het merendeel voor rekening van uitbreiding van belangen. Zo kocht Ten Cate vorig jaar Ten Cate Technical Fabrics terug, vergrootte het zijn aandeel in Hellenic Fabrics van 50 tot 60 procent en consolideerde het verschillende Griekse deelnemingen.