Samenstelling ploeg zeilers voor Atlanta pas op 1 juni bekend

ROTTERDAM, 29 FEBR. De definitieve samenstelling van de Nederlandse olympische zeilploeg zal pas 1 juni bekend zijn. Tot die datum kunnen genomineerde kandidaten zich kwalificeren voor Atlanta. Dat heeft bondscoach Jeroen Pels bekendgemaakt.

Het langgerekte kwalificatieschema betekent in de praktijk dat de jaarlijkse Spa Regatta in Medemblik, eind mei, het laatste olympische meetpunt is. Een plaats bij de eerste zes in het eindklassement van de wereldbekerwedstrijd levert voor kernploegleden dan alsnog een startbewijs voor Atlanta op. Hetzelfde geldt voor de olympische zeilweek in Hyères die eind april wordt gehouden.

Bij de Kieler Woche, eind juni, valt geen olympisch ticket meer te verdienen. Dat vermaarde toernooi gebruikt Pels wellicht voor de olympische deelnemers als voorbereiding op Atlanta. De Rotterdammer probeert echter zoveel mogelijk zeilers uit de olympische ploeg zo vroeg mogelijk in Savannah, waar de wedstrijden zijn geprogrammeerd, te krijgen.

“Een voorbereiding ter plaatse is de beste voorbereiding”, liet Pels weten. “Het NOC*NSF heeft voor ons een behoorlijk bedrag beschikbaar gesteld om te acclimatiseren in Savannah. Maar het is nog onzeker of iedereen een paar weken vooraf al in het olympisch dorp terecht kan. Een flinke gewenningsperiode in Savannah zou geen overbodige luxe zijn. De hitte, de luchtvochtigheid, de lange reistijden en de krokodillen in de omliggende moerassen vergen enige aanpassing.”

Pels doet geen uitspraken over de definitieve omvang van zijn olympische ploeg. Hij wil niemand van de nog hoopvolle kandidaten ontmoedigen of beledigen. Maar de coach sprak de verwachting uit dat zeker in de 470-vrouwen en in de Star-klasse niemand aan de Nederlandse en Europese kwalificatie-eisen zal voldoen.

Voor Roy Heiner (Finn), Serge Kats (Laser), de gebroeders Willem en Gerard Potma en Frank Hettinga (Soling), Martijn van Geemen (Mistral) en Margriet Matthijsse (Europe) breken beslissende tijden aan. Zij moeten zich of via een A-limiet - eerste acht landen en eerste vijftien plaatsen - en/of via een Europees kwalificatietoernooi alsnog verzekeren van een olympisch ticket.

De winnares van het olympische brons in '92, Dorien de Vries (Mistral), de kersverse wereldkampioenen Ben en Jan Kouwenhoven (470) en Ron van Teylingen en Herbert Dercksen (Tornado) hoeven zich niet meer druk te maken. Zij hebben zich al geplaatst en kunnen derhalve de komende maanden helemaal naar de Olympische Spelen toewerken. (ANP)