Ricardo

Ricardo, Van Baerlestraat 16, Amsterdam. Openingstijden: ma t/m za van 10-20u, do tot 21u, en zo van 11-17u. Langzaam rukt het bourgondische zuiden op naar het noorden. De lijn ..TE: Alkmaar-Arnhem vormt nu de grens. Daaronder zijn traiteurs een normaal verschijnsel, daarboven komen ze nauwelijks voor. De hoogste traiteursdichtheid in Nederland heeft de buurt rond het Amsterdamse Concertgebouw. Sinds begin deze maand heeft 'Ricardo' zich als de zesde traiteur op loopafstand daarvan gevestigd. Het is gastronomisch meteen de meest ambitieuze. Ricardo Joakim van Ede (31), al op jonge leeftijd een erkend talent, heeft een ruime staat van dienst als chef-kok bij een reeks uitstekende restaurants. Zijn credo is eenvoudig: lekker eten is vooral plezier, het hoeft geen deftig gedoe te zijn, maar overdrijven mag soms een beetje. Dat leidt tot een simpele presentatie van exquise delicatessen, wijnen en maaltijden. De Franse en Italiaanse plattelandskeukens zijn de inspiratiebronnen voor meeneem-gerechten als pasta met kreeft (ƒ 14,50) en zeeduivel met courgette, paprika en artisjokharten (ƒ 16,50), die zeer smakelijk blijken te zijn. Ook verkoopt hij boerenhammen, ongepasteuriseerde kazen, verschillende soorten Arabica-koffie, bonbons van Unlimited Delicious, pasta's, olijf- en andere oliën, met thee geparfurmeerde geleien en nog zo het een en ander. En elke middag is er voor de lunch een wisselend assortiment sandwiches en broodjes.

    • Joep Habets