Nokia maakt geen TV's meer

Nokia stopt met de produktie van televisietoestellen. Het Finse elektronicabedrijf gaat zich meer concentreren op de snel groeiende markt voor telecommunicatieapparatuur, zo heeft Nokia's president-directeur Jorma Ollila woensdag laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Ollila noemde het besluit uit de verlieslatende tv-sector te stappen “moeilijk maar onvermijdelijk”. Hij stelde evenwel dat Nokia actief zal blijven op het terrein van de nieuwe multimedia. Het bedrijf is de op een na grootste fabrikant van mobiele telefoons in de wereld.

De kosten die met de stopzeting van de tv-produktie zijn gemoeid, heeft Nokia ten laste gebracht van het afgelopen boekjaar. Op de winst- en verliesrekening heeft het elektronicabedrijf een voorziening opgenomen van 2.340 miljoen Finse mark (838 miljoen gulden). Daarin is ook het operationele verlies van het afgelopen jaar opgenomen.

De voorziening leidde ertoe dat de nettowinst fors daalde. Onder de streep noteerde financieel directeur Olli-Pekka Kallasvuo over 1995 een resultaat van 2.232 miljoen Finse mark (799 miljoen gulden) vergeleken met 3.939 miljoen mark over 1994. Het bedrijfsresultaat veerde op van 3.596 miljoen tot 5.012 miljoen mark (1.794 miljoen gulden).

De omzet nam toe van 30,2 miljard tot 36,8 miljard Finse mark (13,2 miljard gulden). De verkopen in de twee belangrijkste divisies, telecommunicatie en mobiele telefoons, namen met de helft toe. Maar terwijl het bedrijfsresultaat van telecommunicatie met meer dan de helft toe nam, bleef dat bij mobiele telefoons nagenoeg gelijk.