Monopolie van NTT onder vuur

TOKIO, 29 FEBR. Een adviescommissie van het ministerie van post en telecommunicatie in Tokio is voor opsplitsing van de Japanse telefoonmaatschappij NTT in de komende drie jaar om de weg te banen voor lagere tarieven. Nippon Telegraph and Telephone is 's werelds grootste telefoonmaatschappij met bijna 200.000 werknemers. De sociaal-democratische partij van minister van post en telecommunicatie Ichiro Hino is fel tegenstander van het breken van de macht van de telefoongigant. Eind maart moet de regering met haar eigen plannen komen, maar waarnemers in Tokio gaan ervan uit dat een beslissing zeker een jaar op zich zal laten wachten. Volgens NTT zijn de aanbevelingen van de commissie strijdig met de belangen met de aandeelhouders. De belangrijkste daarvan is het ministerie van financiën, dat een belang van 65 procent heeft. Volgens de commissie zullen de tarieven omlaag gaan en zullen ook andere diensten kunnen worden aangeboden als het NTT-monopolie wordt beëindigd. De Japanse telecommunicatie-industrie is ook gebaat bij zo'n stap, mede om te voorkomen dat produktie naar het buitenland verdwijnt. Buitenlandse belangstellenden voor het NTT-monopolie zouden volgens de commissie ook meer aan hun trekken moeten komen. Een derde van de aandelen van de te vormen maatschappij voor het internationale verkeer zou voor hen beschikbaar moeten zijn. In de opzet van de adviescommissie zou er een maatschappij komen voor de telefonie voor de lange afstand, die zich internationaal gaat weren en ook op het gebied van kabeltelevisie activiteit mag ontplooien. De twee andere maatschappijen zouden alleen in Japan zelf actief mogen zijn. Daarbij zouden zij concurrentie moeten krijgen van de telecommaatschappij Kokusai Denshin Denwa (KDD), die nu alleen internationaal verkeer verzorgt. (KRF)