Kinderagenda

Helden/heldinnen Ze bestaan in alle landen en in alle talen, ze leven in gedichten en in liedjes, in verhalen en in strips. Je hebt ze in soorten en maten: de durfals, waaghalzen, redders en helden op sokken. Het zijn mensen en dieren, groot en klein, jong en oud, dik en dun. Op zo 3 en 10 mrt kom je ze tegen in Zaal De Unie, Rotterdam: de helden en heldinnen. Kinderen lezen dan heldengedichten in vele talen voor en Taïs Teng van het Griezelgenootschap vertelt een doodeng verhaal. Ook kan je zelf meedoen: vertaal de heldentekstjes, die hieronder staan in de taal die je het mooiste vindt of die je het liefste spreekt.

Over hoge stenen sprong ik heen

Ik klom in een boom, alleen

Ik groef een hol, onder de grond

Ik hield een worm lang in mijn mond.

Op een veld lag een hond

Bloed uit zijn mond

Ik tilde het beest van de grond

Hazen renden wild in het rond

Hou je niet van vertalen? Schrijf dan je eigen heldenlied. Als de tekst klaar is maak je de held of heldin erbij. Neem een stuk stevig papier, teken je held of heldin iets groter dan je hand. Knip het gezicht uit en knip voor de neus een rondje en de mond een snee. Steek je middelvinger door de neus en je wijsvinger door de mond, Je kunt je held of heldin natuurlijk ook nog versieren met een muts, haar of grote oren. Zet je held of heldin op je hand en lees je heldentekst voor. Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotteerdam, vanaf 14u30 voor kinderen vanaf 8 jaar. Toegang ƒ 5,-, volwassenen ƒ 7,50. Res 010-4333534 (tussen 11-17u).

Droomfeest

Droom je er ook wel eens van om iemand anders te zijn? Een beroemde popster met gillende fans, die je allemaal aan willen raken. Of een goochelaar, die een kip uit zijn hoed tovert die meteen een ei legt. Op het Al Farabi Kinderfestival kan dat: je komt binnen, verkleed als Doornroosje, Michael Jackson of een leeuw, op zo 3 mrt in het Plein Theater; in het licht van de schijnwerpers en voor een volle zaal treed je vijf minuten op, alleen of samen met andere kinderen. Verder zijn er op het festival allerlei voorstellingen (o.a. schimmentheater), kan je dromen kopen, laten uitleggen, droomdoosjes maken en droomthee drinken in de Dromenlandsoek, laten kinderen van buurthuis Anasi hun droomkast zien en kan je meedoen met Circus Elleboog. Eerst geeft de jongerengroep van Circus Elleboog een voorstelling en daarna mag je zelf meedoen met acrobatiek, goochelen, evenwichtskunst en jongleren. Aan het eind van de dag kan je je nieuw geleerde kunstjes presenteren op de soek, de Arabische markt. Van 1 t/m 4 mrt in 9 theaters in Amsterdam (Polanentheater, de Rietwijker, Plein Theater, Buurtcentrum Anasi, Ostadetheater, de Meervaart, Fijnhouttheater, De Krakeling en Circus Elleboog). Toegangsprijzen ƒ 5,- voor kinderen en ƒ 7,50 voor volwassenen.

Schipbreuk

Op weg naar Indië kwam het VOC-schip 'Nieuw Hoorn' op 19 november 1619 ellendig aan zijn einde. Door brand in de kruitkamer spatte het schip in 'hondert duysent stucken'. Schipper Willem Ysbrantsz Bontekoe en een aantal scheepsjongens overleefden de ramp op wonderbaarlijke wijze. Toen de schipper terug was in Nederland vertelde hij zijn avonturen aan een plaatsgenoot, een uitgever uit Hoorn: Jan Janz Deutel en die gaf in 1646 het 'Journaal van Bontekoe' uit. Omdat 350 jaar geleden het eerste boek over Bontekoe uitkwam is er in het Nederlands Scheepvaart Museum de tentoonstelling 'Bontekoe, de schipper, het journaal, de scheepsjongens' te zien van 2 mrt t/m 30 juni. Op 5 en 10 mrt kan je een schimmenspel maken van de wonderbaarlijke reis van Bontekoe naar Indië. Om 13u30 en 15u word je opgehaald in de hal van het museum. Je krijgt een rondleiding over de tentoonstelling en daarna ga je zelf aan de slag. Vier scènes uit het verhaal, waaronder natuurlijk ook de ontploffing op het schip, worden nagespeeld. Maar daarvoor moet je wel zelf alle schepen, mensen, haaien etc namaken. (Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar). En op 3, 6, 7 en 10 maart om 14u en 15u kan je in de Trompzaal van het museum horen en zien hoe het is om schipbreuk te lijden. Zeven opvarenden spoelen aan op een onbewoond eiland. Het enige dat ze op het strand vinden is een aantal vaten wijn. Net wanneer ze van honger en dorst dreigen om te komen, zien ze in de verte een groot schip, het is de 'Amsterdam'. Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open ma t/m za 10-17u, zo en zo 12-17u. Inl 020-5232222.

Krokusvakantie En verder: Zelf kaas maken op Kinderboerderij de Bokkesprong, Tjalklaan 90 (bij Marconiplein), Rotterdam op wo 6 mrt. Eerst is er een diaserie met uitleg, daarna ga je zelf aan de gang en maak je je eigen minikaasje voor thuis. Res 010-4150204, toegang is gratis.

Allerlei soorten vogels zijn de zien op prachtige kleurenfoto's en in opgezette vorm op de tentoonstelling 'Vogels van kust en duin'. Verder te horen en zien vogelgeluiden, een licht- en geluidspel en de film 'Waddenzee, vogelland'. En van ma 4 t/m vr 8 mrt kan je een vogelkijkdoos maken; is er een speurtocht in de zaal uitgezet; kan de vuurtoren worden beklommen om 13u, 14u en 15u en geven oud vuurtorenwachters een rondleiding. Res 070-350830. Museum Scheveningen, Neptunusstraat 92.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker