Israel: regels voor betere veiligheid

TEL AVIV, 29 FEBR. De Israelische premier, Shimon Peres, heeft gisteren, als reactie op de jongste Palestijnse aanslagen in Jeruzalem en Ashkelon, enkele scherpe maatregelen afgekondigd om de veiligheid in Jeruzalem en elders in Israel te vergroten. Zo is er een speciale commissie in het leven geroepen die zich bezig moet houden met de beveiliging van de meer dan vierduizend bussen die in Israel rijden. Volgens radio Israel gaan duizend recruten uit gevechtseenheden toezicht houden op de bussen. Voorts wordt de politiemacht in Jeruzalem met vijfhonderd man versterkt. De afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, bedoeld als drukmiddel op Yasser Arafat om hem ertoe te brengen gewapende groepen zoals Hamas en de Islamitische Jihad te ontwapenen, blijft voorlopig van kracht.

De Israelische minister van Binnenlandse Veiligheid, Moshe Shahal, zei gisteren dat het veiligheidskabinet heeft besloten om in twee jaar de Westelijke Jordaanoever “effectief van Israel te scheiden”. Behalve het aanleggen van hekwerken langs de bestandslijn van 1967 zullen er zeven pelotons aan de grenspolitie worden toegevoegd om de grens zo hermetisch mogelijk af te sluiten. Er zullen achttien grensposten komen waarvan de Palestijnen moeten gebruikmaken. Palestijnen die langs andere wegen of door de velden Israel proberen te bereiken, zullen als terroristen worden beschouwd en lopen dus het risico door de grenspolitie te worden gedood.

Onder zware Israelische druk heeft Arafat gisteren de Palestijnen die onder zijn gezag staan opgedragen voor zaterdag illegale wapens bij de Palestijnse bestuursautoriteit in te leveren. Na het verstrijken van deze termijn zal de Palestijnse politie huiszoekingen verrichten en mensen die in het bezit zijn van illegale wapens, arresteren en gerechtelijk vervolgen. Tevens zullen twee Palestijnse politieagenten door een speciale Palestijnse rechtbank worden berecht omdat ze onlangs aanwezig waren bij een herdenking in Kalkilya van de meesterbommenmaker van Hamas, Ayash, waar een namaak-Israelische bus en de Israelische vlag werden verbrand.

De Palestijnse politie zou inmiddels tegen de 250 leden van Hamas en de Islamitische Jihad op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook voor ondervraging hebben aangehouden. Hamas eiste gisteren in een in Syrië uitgegeven communiqué de aanslag van maandag in Jeruzalem op. Een Israeliër vond toen de dood nadat een auto was ingereden op een groep mensen die bij een bushalte stond te wachten. De chauffeur, een Amerikaanse Palestijn, werd daarbij doodgeschoten.

    • Salomon Bouman