Instemming Diana met scheiding overvalt hof

LONDEN, 29 FEBR. De Britse prinses Diana (34), sinds 1981 echtgenote van kroonprins Charles (47), stemt in met een echtscheiding. Dat maakte ze gisteravond bekend in een verklaring waarmee ze Buckingham Palace volledig verraste.

Koningin Elizabeth wilde eerst niet reageren, maar noemde later de verklaring “heel interessant”. Zij ontkende dat er al afspraken waren gemaakt over een boedelscheiding, zoals de prinses beweerde. Daarmee was de zoveelste koninklijke rel in Groot-Brittannië een feit.

Diana heeft “de vijand”, zoals zij Buckingham Palace betitelt, weer eens beentje gelicht. Dat had ze in november ook al gedaan in een geruchtmakend interview voor de BBC-televisie. Bij die gelegenheid bezwoer ze dat ze “niet stilletjes door de achterdeur zou vertrekken”. “Diana zal vechten tot het einde.” Ook zei ze: “Ik ben een groot aanhanger van het geloof dat je de vijand altijd moet verrassen.”

Dat interview was eind december aanleiding voor de koningin om haar zoon en schoondochter formeel om een scheiding te verzoeken. Prins Charles had daar meteen al mee ingestemd. In het interview sprak Diana openhartig over haar ongelukkige huwelijksleven. Ook gaf ze toe dat ze een buitenechtelijke relatie had gehad. Het echtpaar leeft al bijna vier jaar gescheiden.

In haar verklaring zegt de prinses dat ze met pijn in het hart akkoord gaat met het verzoek van haar man om te scheiden. Ook nadat de scheiding is uitgesproken, blijft ze wonen in Kensington Palace, aldus de verklaring. Ze krijgt de medezeggenschap over hun kinderen, prins William en prins Harry. Als 'Diana, prinses van Wales' zal ze door het leven gaan.

Maar Buckingham Palace sprak onmiddellijk tegen dat al overeenstemming was bereikt over de voorwaarden van een echtscheiding. Een woordvoerder legde de verklaring van Diana uit als deel van haar onderhandelingstaktiek. Dat was voor de voorlichter van de prinses weer reden om Buckingham Palace van vals spel te betichten. De prinses gaat ervan uit dat wel degelijk vaste afspraken zijn gemaakt. Vaststaat dat in elk geval niet alle details van een scheidingsovereenkomst al zijn geregeld. Advocaten van de beide echtelieden onderhandelen nog over de financiële kant van een boedelscheiding.

Pagina 5: Nieuwe rol van de prinses na echtscheiding onduidelijk

Het bedrag waarop de prinses kan rekenen, wordt geschat op bijna veertig miljoen gulden. Ook is nog niet duidelijk welke publieke rol de prinses na een scheiding kan vervullen. In het BBC-vraaggesprek zei ze dat ze graag “een soort ambassadeur” voor het land zou willen zijn.

De afwikkeling van de echtscheiding zal nog maanden vergen. Volgens constitutie-deskundige St John of Fawsley heeft een scheiding geen enkele invloed op de grondwettelijke positie van prins Charles. Er is geen enkele reden waarom hij als gescheiden man niet de Britse troon zou kunnen bestijgen.

Ook belet een scheiding hem niet hoofd van de Church of England te worden. Problemen doen zich pas voor als hij zou besluiten opnieuw in het huwelijk te treden. Maar Charles heeft al laten weten dat hij daar niet over peinst.

De huwelijksperikelen van Diana en Charles hebben het aanzien van de monarchie in Groot-Brittannië ernstig geschaad. Volgens een opiniepeiling van een Britse zondagskrant gelooft nog maar 41 procent van de bevolking dat Charles een goede koning kan worden.

Vijf jaar geleden had nog 82 procent het volste vertrouwen in de kroonprins. Slechts eenderde van de ondervraagden gelooft dat de monarchie over een halve eeuw nog zal bestaan.

    • Dick Wittenberg