Homeopathie (11)

Dat Borst de protocollen voor behandeling van kanker als voorbeeld neemt hoe het wel moet, is nogal discutabel. Na jaren van proberen is men nu pas zover dat de door Borst genoemde borstkanker helaas de enige kanker is waar het best gescoord wordt, als je er maar vroeg genoeg bij bent. Bij de meeste andere kankers is het niet zo best gesteld, behalve als je jong genoeg bent. Proberen is ook wat Hanheman deed, maar die deed het met middelen waarvan ook Borst zou moeten weten dat die, indien ze niet juist gekozen zijn, in ieder geval ook niet schaden. Daarmee wil ik niet beweren dat je met homeopathie kanker kan genezen.

Wat betreft het placebo-effect: ook uit studies naar kanker is gebleken dat die mensen die hun ziekte gewoon ontkennen, het langst leven. Helaas denkt Borst, omdat homeopathie niet volgens de huidige wetenschappelijke regels te bewijzen is, dat deze geneeswijze op een misvatting berust. Niets is minder waar. Ten eerste is het similia-principe een (emperisch) farmacologisch principe en ten tweede: wat als bij homeopathie daadwerkelijk door het potentiëren moleculaire informatie vrij komt in de draagstof? Dit is helaas (nog) niet aan te tonen, maar het idee dat er een werkzaam mechanisme achter zit, is nog niet zo gek. Wellicht mag ik verwijzen naar het bestaan van morfologische velden. Dat werd aanvankelijk toch ook ontkend.

    • L. Martens