Hier & Daar

Lesbische cultuur

Meer affiches zijn te zien, maar niet te koop, in het Lesbisch Archief Amsterdam, Eerste Helmersstraat 17 I, vanaf zo 3 maart om 16u. 'Lesbische cultuur aan de muur' heet de tentoonstelling van veertien posters (een keuze uit meer dan duizend) die “de veelzijdigheid van de lesbische cultuur in Nederland” zichtbaar wil maken. Het gaat om films en muziek, om het uitgaansleven en actievoeren. De expositie duurt een maand en is dagelijks gratis te bezichtigen van 13 tot 16.30u. Daarna in verschillende openbare bibliotheken te bezichtigen. Inl 020-6185879.

De Liefste Machine

De collectie typemachines van de schrijver W.F. Hermans staat centraal in de tentoonstelling 'De Liefste Machine Ooit Uitgevonden' in het Scryption, Museum voor techniek en vormgeving van schrift en kantoor. Hermans bouwde zijn verzameling van ca. 190 exemplaren in enkele tientallen jaren op. De expositie toont o.m. de letterproeven die de schrijver op iedere machine maakte. Tgv de opening wordt op 3, 4 en 5 mrt het theaterstuk 'Hermans' Hand' van Dick Raaymakers uitgevoerd door Toneelgroep Hollandia in de nieuwe zaal van 'De Vorst'. Het is volgens de maker “een ironisch commentaar op de persoon en de verzamelaar Willem Frederik Hermans”.

Scryption, Spoorlaan 434a. Tilburg. Open di t/m vrij van 10-17u. Za en zo van 13-17u. Toegang ƒ 6 (rep. ƒ 4,). Inl 013-5353777.

'De Vorst', Willem II straat 47, Tilburg. Aanvang zo 3 mrt 15u, 4 en 5 mrt 20.30u. Toegang ƒ 20 (resp. ƒ 15). Inl 013-5446028 of bij Scryption.

Darling Market

Za 2 mrt om 10u opent 'Darling Market' zijn poorten, een nieuwe grootschalige markt van 24.000m in Rijswijk. Initiatiefnemer H.C. van der Straaten (oprichter van de Konmar) nam het idee mee uit Australië. Een uitje voor het hele gezin, bestaande uit tenminste vier attracties: een wereldmarkt, waar zo'n 400 ondernemers produkten uit de hele wereld verkopen, een beurscentrum (met op 2, 3, 9, 10, 16 en 17 mrt de expositie van World Press Photo), een 'Horeca Plaza', waar zich twintig internationale restaurants zullen vestigen en een 'speelparadijs' voor de kinderen: klimmen, klauteren en springen en 'spelenderwijs een rondgang maken door een boeiende wereld'. Adres: Volmerlaan 12, 2288 GD Rijswijk. Inl 070-3194902. Open: za en zo gedurende het hele jaar, ook op feestdagen, van 9-22u. Toegang ƒ 5 (kinderen onder 2 jr gratis).

Wandelen

Wandel mee met het IVN. Za 2 maart een voorjaarswandeling in de bossen van Olterterp. Vertrek om 10u vanaf het rechter parkeerterrein aan de Poostweg vanuit de richting Hotel Lauswolt.

Zo 3 mrt wandelen in de Vloeiweiden. Vertrek om 10u, einde Bredasedijk te Bergeijk.