Het geel van Proust

De Franse schrijver Marcel Proust zag in mei 1921 voor het laatst van zijn leven het Gezicht op Delft van Vermeer. Daarna ging hij doodziek naar huis en beschreef “een klein geel muurvlak met een puntdak” dat een overweldigende indruk op hem had gemaakt. Sindsdien is in Frankrijk “le petit pan de mur jaune” een begrip. Er is dan ook geen Franse publicatie ter gelegenheid van de Haagse Vermeer-tentoonstelling denkbaar zonder dit citaat. Vraag een Fransman die het Gezicht op Delft heeft gezien wat de meeste indruk op hem heeft gemaakt en hij begint over het kleine gele muurvlak van Proust, die bedreven was in het vermengen van fictie en werkelijkheid.

Het is als met de kleren van de keizer. In 1972 werd ter gelegenheid van het vijftigste overlijdensjaar van Proust een radiouitzending gemaakt vanuit het Mauritshuis. De toenmalige directeur van het Mauritshuis, Vermeer-kenner A.B. de Vries, stond voor het Gezicht op Delft toen de interviewer hem vroeg waar dat gele muurvlak toch was. De Vries antwoordde dat hij het niet kon vinden, maar dat hij niet wilde uitsluiten dat het er ooit geweest was.

    • Ben van der Velden