GSM-telefoon niet meer moeite waard om te stelen

Diefstal van GSM-telefoons heeft in België binnenkort geen zin meer. De Belgische telefoonmaatschappij Belgacom kan vanaf 1 juni gestolen GSM-toestellen op afstand onklaar maken.

Op dit moment kan een gestolen GSM-telefoon voor de nieuwe eigenaar nog waarde hebben. Met een nieuw abonnement kan het toestel weer in gebruik worden genomen. Een speciale code in het apparaat moet dat onmogelijk maken. Als de bestolen eigenaar de code doorgeeft aan Belgacom, kan de maatschappij het toestel op afstand onklaar maken. Voorlopig werkt het systeem alleen in België. Maar vanaf volgend jaar moet het zogenoemde Emei-systeem in heel Europa werken.

Een woordvoerder van Cellway, een onderneming die abonnementen aan KPN en Libertel verkoopt en daarbij diensten aanbiedt, stelt dat het probleem van diefstal en fraude enkele jaren geleden nog groot was, maar inmiddels flink is terug gedrongen door pincodes in apparaten en in de kaarten die in de toestellen moeten worden gestopt.