GALERIE

CONTSTANT Van theoreticus van de Experimentele Groep, later Cobra, tot bijna klassiek schilder: Constant (pseudoniem van Constant A. Nieuwenhuis). De aquarellen die hij bij Collection d'Art toont zijn alle ontstaan in de afgelopen jaren. Ze zijn intiem, dragen titels als 'Dakloos' en 'Zwerfkind' en tonen veelal de minder rooskleurige kanten van het leven. Daarnaast zijn enkele litho's en etsen uit de serie 'New Babylon' te zien. T/m 6 april Keizersgracht 516, Amsterdam, wo t/m za 13-17u.

PIERRE ALECHINSKY' C'est en forcant qu'on devient Fougeron. Le tout petit Cobra' (met geweld wordt men Fougeron). In 1950 maakte de Brusselaar Pierre Alechinsky een linoleumsnede met deze tekst als variant op het spreekwoord 'C'est en forgeant qu'on devient forgeron' (oefening baart kunst) als toespeling op de Franse sociaal realistische schilder Andre Fougeron. Galerie Espace geeft een uitgebreid overzicht van zijn rcente werk. T/m 13 april bij Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam, wo t/m za en zo 3 mrt 13-17u30.

ELISABETH DE VAAL Met schilderijen, foto's en installaties geeft Elisabeth de Vaal, onder de titel 'De Hoofdingang, haar kijk op zowel het portret, als op het begrip 'hoofd' in bredere zin. Een radio verstopt in een doosje met marcherende damessoldaten staat afgestemd op de nieuwszender van de BBC. Het doosje staat, via een warboel van draadjes en knipperende lampjes, in verbinding met vele fotoportretten. Ook kopjes uit personeelsadvertenties waarin 'hoofdfuncties' worden aangeboden heeft zij verwerkt in een samenhangend geheel. T/m 18 mrt bij Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn, do t/m zo 13-17u.

ANDRÉ VAN DE WIJDEREN De vijf nieuwe sculpturen van André van de Wijderen zijn wat vorm betreft van een modern klassieke schoonheid. Ze lijken van massief marmer, hout of goud maar zijn in werkelijkheid voorzien van een dun laagje 'nep'. Het oppervlak en titels als 'Dierenmanieren' en 'Barbapappa' zaaien verwarring. T/m 10 mrt bij Galerie Swart, Van Breestraat 23, Amsterdam, wo t/m za 15-18u.

JOEP VAN LIESHOUT De nieuwe expositie van Joep van Lieshout stemt vrolijk: galerie Fons Welters is veranderd in een kampeerterrein waar een stacaravan is ingericht als sekshol, een camper als een met dierenhuiden bekleed boudoir en een legergrijs bunkertje als meditatieplek. T/m 24 mrt, Bloemstraat 140, Amsterdam, di t/m za 13-18u, zo 3 mrt 14-17u.

ANITA DRACHMAN Dode kinderen, smakelijk opgediend als kersen op slagroomtaartjes, roze baby's drijvend in grote flessen goudgele olie: het zijn kunstwerkjes van Anita Drachman. T/m 16 mrt bij Loerakker, Keizergracht 380, Amsterdam, wo t/m za 13-17u30 zo 3 mrt 14-17u.

EN VERDER Tekeningen van o.a. Polke, Nitsch, Rainer, Darboven, W. De Maria, Kusama en Dokoupil t/m 30 mrt bij Galerie A, Joh. Verhulststraat 53 in Amsterdam; gouaches van Ben van Sleeuwenhoek t/m 23 mrt bij galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, Goes; tekeningen, schilderijen en foto's van Elly Strik t/m 10 mrt in Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht; Imogen Stidworthy t/m 17 mrt bij De Vaalserberg, Witte de Withstraat 44, Rotterdam.