Frank de Boer geschorst voor eerste Champions League-duel tegen Dortmund; Gemengde gevoelens bij Ajax na cupwinst

AMSTERDAM, 29 FEBR. Ajax heeft z'n begeerde Grand-Slamtitel. Het klinkt mooi, maar het is niet meer dan een term voor de statistieken. Na de landstitel, de Europa Cup I en de wereldbeker nu de Super Cup dankzij een veel te royaal uitgevallen overwinning op Real Zaragoza (4-0).

In 1973 werkte Ajax ook al eens aan zo'n serie, ware het niet dat de Super Cup, een monsterlijke bokaal van veertig kilo die in schril contrast stond tot het minibekertje dat gisteravond op de huldiging verscheen, toen niet door de UEFA werd erkend. Tegenstander Glasgow Rangers was in dat jaar geschorst voor anti-katholieke leuzen van de Schotse aanhang bij de Europa Cup II-finale in Barcelona. Louis van Gaal overtrof zo zijn succesvolle voorganger Stefan Kovacs. Toch zal de technisch directeur met gemengde gevoelens terugkijken op z'n tiende hoofdprijs bij Ajax.

Tegenover een nieuw internationaal aansprekend resultaat stond namelijk de gele kaart van Frank de Boer. De centrale verdediger is daardoor geschorst voor de eerste Champions League-confrontatie tegen Borussia Dortmund, volgende week woensdag in het Roergebied. En dan te bedenken dat Van Gaal de tweede confrontatie tegen Zaragoza zo snel mogelijk wilde afwerken om de schorsingen van Ronald de Boer en Nordin Wooter voor dat duel op te heffen.

Ajax miste gisteravond twee basisspelers, maar Van Gaal wijzigde zijn team op vier posities. Het lag voor de hand dat Arnold Scholten de plek van Ronald de Boer zou innemen. Het was echter een verrassing dat Sonny Silooy (met nummer 11), afgelopen zondag nog rechtsback na een rentree waarop hij anderhalf jaar heeft moeten wachten, nu als centrale verdediger mocht opdraven. Van Gaal vond dat zinvol omdat hij vooraf wist dat de Spanjaarden met één spits zouden opereren.

Silooy, die nog weleens mistastte, kreeg in de zône afwisselend Morientes of Dani tegenover zich. De consequentie was dat Frank de Boer opschoof naar de linksbackpositie en Winston Bogarde als linksbuiten werd opgesteld. Bogarde, van origine een aanvallende middenvelder, kon op die plek geen schade aanrichten. Hij scoorde zelfs de openingstreffer. Maar Frank de Boer speelde in zijn oude rol een hopeloze wedstrijd.

Miste hij z'n broer Ronald die hem na afloop vermanend zou toespreken, of had hij het gewoon moeilijk met deze omzettingen? In elk geval was Frank de Boer zichzelf niet. Hij plaatste de ene na de andere bal in de voeten van de tegenstander, miste een penalty en maakte, waarschijnlijk uit pure frustratie, op de helft van Zaragoza een onnodige overtreding tegen Dani. De Schotse arbiter Mottram, die in de tweede helft de hoofdrol definitief opeiste, trok onmiddellijk de gele kaart.

Van Gaal later: “Overdreven bestraft. Het was de eerste overtreding van Frank de Boer in de wedstrijd. En niet zo zwaar dat je daarvoor een gele kaart moet geven. Hetzelfde gold bij de kaarten van Ronald de Boer en Nordin Wooter in Zaragoza.”

Van Gaal had redenen om zijn concept door elkaar te schudden. Vorig week beloofde hij voor de afgelaste versie van Ajax-Zaragoza de negentienjarige linkerspits Dave van den Bergh nog een basisplaats. De HEAO-student zat zich tot tien minuten voor tijd op de bank te verbijten. Hij had tijdens het trainingskamp in een persoonlijk gesprek te horen gekregen waarom Van Gaal zijn belofte niet wilde nakomen. “En dat moet onder ons blijven”, aldus Van den Bergh geheimzinnig. Van Gaal: “Ik heb gekeken naar de kwaliteit van de spelersgroep en de trainingsopbouw van de laatste dagen. Daarnaast speelde de klasse van rechtsback Alberto Belsué een rol. Ik hoopte dat Frank de Boer met een lange pass Bogarde zou kunnen lanceren. Dat Frank wat minder speelde dan ik had verwacht is een andere zaak.”

In Dortmund zal Van Gaal linksback Bogarde koppelen aan een van de twee spitsen. Wie er dan linksbuiten komt te staan is nog een raadsel. Het lijkt erop dat de kansen voor Van den Bergh voorlopig zijn verkeken. De wat statische aanvaller, die een aardige voorzet kan geven, wordt geen tijd gegund om in de competitie zelfvertrouwen op te bouwen. Want dan geniet de in internationale wedstrijden niet speelgerechtige Peter Hoekstra weer de voorkeur. Het inzetten van Van den Bergh in een beladen wedstrijd als tegen Dortmund is risicovol. Van den Bergh ziet de bui al hangen. “In Zaragoza begon de trainer ook met Ronald de Boer als linksbuiten”, zegt hij veelbetekenend.

Het lijkt erop dat Ajax zich niet nog meer schorsingen en blessures kan permitteren. Robert Gehring en Andrej Demtsjenko mochten gisteren debuteren omdat Van Gaal drie spelers, Finidi, Kluivert en Scholten, naar de kant haalde uit vrees dat ook zij een schorsing zouden oplopen. Ajax had toen de wedstrijd al beslist. Kort nadat Frank de Boer de eerste strafschop miste - Cedrun dook perfect in de baan van het schot nadat Kluivert in het gezicht was geslagen door Caceres - werkte Bogarde een corner van Finidi in de rebound met de knie in het doel. De gelegenheidslinksbuiten was ook betrokken bij de tweede treffer. Een voorzet van Bogarde werd door Kanu teruggelegd op Finidi die via de handen van Cedrun scoorde.

Tien minuten later brak Reiziger door. Oog in oog met Cedrun speelde hij de bal te ver voor zich uit. De Spaanse doelman maakte de fout door naar zijn benen te glijden. Arbiter Mottram aarzelde niet. De Schot legde de bal op de stip en trok rood. Cedrun ontkende later dat hij Reiziger raakte, het was moeilijk te zien. Blind nam de rol van Frank de Boer over als strafschoppennemer en faalde niet. De Spanjaarden waren hardleers, want even later overkwam Oscar hetzelfde als Cedrun. Zijn ingreep was wat duidelijker. Hij maakte wreed een einde aan een prachtige solo van Kanu. Opnieuw sloeg Blind, die zijn vormcrisis te boven lijkt, toe vanaf elf meter. Oscar kon vertrekken en dat leverde ook voor Zaragoza een triest vooruitzicht op. De weggezonden spelers kunnen de eerste Europa Cup-confrontatie tegen Deportivo La Coruna vergeten. Een bittere pil die zwaarder woog dan de ingecalculeerde nederlaag tegen Ajax.

    • Erik Oudshoorn