EU: groei blijft in 1996 onder de 2 procent

BRUSSEL, 29 FEBR. De economische groei in de Europese Unie zal dit jaar uitkomen op minder dan twee procent. Dat heeft Europees Commissaris De Silguy (financiën) gisteren gezegd. Eerder was de Europese Commissie nog uitgegaan van 2,6 procent. De tragere groei betekent de de werkloosheid langer op een hoger niveau blijft en doet de twijfel groeien over de haalbaarheid in de verschillende landen van de criteria voor deelneming aan de Europese monetaire unie in 1999. De Silguy schreef voor het Europees Parlement de groeivertraging toe aan wisselkoersfluctuaties en een verschuiving van consumptie naar besparingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Hij herhaalde dat de vertraging eerder is te wijten aan vermindering van consumentenvertrouwen dan aan fundamentele economsiche ontwikkelingen. De voorspelling bevestigt eerdere voorlopige gegevens in landen als Duitsland, Nederland en Frankrijk. (AP)