Dataverkeer in bedrijven groeit

VOORBURG, 29 FEBR. Bedrijven verwachten een forse groei in de datacommunicatie, ofwel het uitwisselen van gegevens via computers, zowel binnen de eigen onderneming als met andere ondernemingen. Het aantal pc's in bedrijven dat opgenomen is in een netwerk zal naar verwachting van ondernemers dit jaar stijgen tot meer dan een miljoen. Een jaar geleden waren dat er nog 740.000.

Dit blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder ondernemingen met vijf werknemers of meer. Nederland telt 96.000 van die bedrijven.

Meer dan de helft van de bedrijven verwacht eind dit jaar de mogelijkheid te hebben om de computers te laten communiceren met computers van andere bedrijven, een toename van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Negen van de tien ondernemingen doen al aan elektronisch bankieren. Vooral e-mail, elektronisch postverkeer tussen bedrijven, neemt snel toe.

De bedrijven verwachten dit jaar 19 miljard gulden uit te geven aan automatisering, 4 procent meer dan een jaar eerder. (ANP)