China vraagt straf voor zwemster Riley

PEKING, 29 FEBR. China heeft een dringend beroep gedaan op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de wereldzwembond (FINA) de Australische wereldrecordhoudster Samantha Riley wegens het gebruik van doping te schorsen. “Overtreders van het dopingreglement dienen op dezelfde wijze gestraft te worden”, verklaarde Wei Jizhong, secretaris-generaal van het Chinees Olympisch Comité.

Riley werd in december bij de WK korte baan in Rio de Janeiro betrapt op het gebruik van een middel tegen hoofdpijn, dat het verboden propoxyphene metabolite bevatte.

De Australische kreeg een ernstige waarschuwing maar werd niet geschorst nadat uit een onderzoek van de FINA was gebleken dat haar coach Scott Volkerts het geneesmiddel had verschaft. Volkerts is inmiddels voor twee jaar uitgesloten.

De behandeling van Riley staat in schril contrast tot die van zeven Chinese zwemmers, onder wie de wereldkampioenen Lu Bin en Yang Aihua, die voor twee jaar zijn geschorst na een positieve reactie op dopingcontroles bij de Aziatische Spelen van '94 in Hiroshima. Strengere en meer controles op het gebruik van doping halveerde het aantal positieve reacties in China van 35 in '94 tot 17 vorig jaar.

Wei Jizhong zei dat het Chinees Olympisch Comité ervan overtuigd is dat het IOC en de FINA de zaak-Riley overeenkomstig de internationale regels zullen behandelen. Uit de opmerkingen van Wei Jizhong blijkt duidelijk dat de Chinezen van mening is dat in westerse sportkringen een dubbele standaard wordt gehanteerd als het om doping gaat. Vooral indien het dopinggevallen van opkomende Chinese zwemmers betreft.

De Australische media, politici en zelfs minister-president Paul Keating hebben hun sympathie geuit en zelfs steun toegezegd aan de 23-jarige Riley, die in haar land werd uitgeroepen tot sportvrouw van het afgelopen jaar. (Reuter)