Boete van half miljard voor Daiwa

NEW YORK/TOKIO, 29 FEBR. De Japanse Daiwa Bank heeft gisteren tegenover een rechtbank in New York schuld bekend aan het verhullen van miljardenverliezen in de obligatiehandel en accepteert een boete van 340 miljoen dollar (550 miljoen gulden). Daiwa wil via deze regeling met de rechter voorkomen dat verdere procedures de bank nog meer schade toebrengen, zo heeft topman Takashi Kaiho verklaard.

Eind september van het afgelopen jaar werd bekend dat een vroegere hoge functionaris van Daiwa in de Verenigde Staten, Toshihide Iguchi, over een periode van tien jaar verliezen van 1,1 miljard dollar in de obligatiehandel had verhuld. Het bestuur van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gelastte Daiwa begin november al haar activiteiten te staken. Dat is inmiddels gebeurd. De belangen zijn overgenomen door Sumitomo Bank. Daiwa mag drie jaar niet meer werkzaam zijn in de VS.

De Japanse bank heeft schuld bekend op 16 van de 24 punten van de aanklacht die de Amerikaanse justitie had ingediend. De boete van 340 miljoen dollar zal ten laste komen van de resultaten over het eind maart aflopende boekjaar van Daiwa. (Reuter, AFP, AP)