Beurs onthaalt ABN Amro en kraakt DSM

AMSTERDAM, 29 FEBR. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de jaarcijfers van ABN Amro vanmorgen beloond met een koersstijging van 2,70 gulden op 77,10 gulden. Het aandeel DSM moest ondanks een winstverdubbeling 90 cent prijsgeven op 153,60 gulden.

AMSTERDAM De AEX-index van meest verhandelde fondsen stond omstreeks het middaguur 0,86 punten lager op 513,66. Behalve voor de cijfers van ABN Amro was er ook lof voor de reultaten van Van Ommeren. De nettowinst steeg met 26,1 miljoen gulden tot 80,3 miljoen. Het aandeel Van Ommeren reageerde met een koersstijging van 1,30 gulden op 53,70 gulden. Ondanks de reeks van jaarresultaten die vanmorgen werd gepresenteerd was de handel vanmorgen vrij tam. Handelaren klaagden over de afwachtende houding van beleggers: “De obligatiekoersen staan onder druk en dan wordt de markt nerveus.”

In het kielzog van ABN Amro, dat de netto winst van 2,29 tot 2,62 miljard gulden zag groeien, boekte ook bankverzekeraar ING winst. Het aandeel steeg met 80 cent tot 109,60 gulden.

Het chemieconcern DSM verging het minder. De winstverdubbeling kwam niet als een verrassing, want het bedrijf had eerder al voorlopige cijfers naar buiten gebracht. Akzo Nobel, dat eerder deze week met voorzichtige verwachtingen naar buiten kwam verloor 1,60 gulden op 181,50.

Het aandeel Koninklijke Olie stond onder druk na het nieuws dat Mobil en BP gaan samenwerken. In Europa onstaat daardoor een concern dat zich mogelijk met Shell kan meten. Koninklijke Olie verloor een gulden op 227,80.

Winst was er vanmorgen ook voor Macintosh, eigenaar van onder meer Superconfex en Kwantum. Het nettoresultaat van deze onderneming is in het afgelopen jaar gedaald en de bedrijfsleiding heeft geen winstverwachting voor 1996 afgegeven. De aandelenkoers steeg desondanks met 1,70 gulden tot 41 gulden.

Sphinx Gustavberg gaat de sanitairdivisie grondig reorganiseren. Het bedrijf verwacht door de noodzakelijke voorziening een verlies in het lopende boekjaar 1995/96. Het aandeel moest 1,20 gulden inleveren op 28,30. Een half jaar terug schommelde de koers van het aandeel nog rond de 50 gulden.

De dollar zet zijn opmars voort. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur 1,6435 gulden, bijna een cent boven de slotkoers van gisteren.

Handelaren wijzen op de gunstige ontwikkeling in de cijfers van de Amerikaanse handelsbalans. De positie van de Duitse mark wordt bovendien verzwakt door sombere vooruitzichten voor de Duitse economie. Zoals verwacht heeft de Bundesbank in haar tweewekelijkse vergadering vandaag niet tot een renteverlaging besloten.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren fors gedaald. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen sloot 43 punten lager op 5506,21 punten. Aanvankelijk boekte de Dow Jones een winst van ongeveer 44 punten, maar tegen het einde van de handel gingen de koersen sterk omlaag.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag hoger na twee dagen van koersverliezen. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen ging met 205,40 punten (ruim 1 procent) omhoog tot 20.125,37. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 300 miljoen aandelen.