AT&T: abonnement Internet een jaar gratis

NEW YORK, 29 FEBR. AT&T heeft zijn abonnees voor een jaar gratis toegang tot Internet aangeboden. Deze stap van de grootste Amerikaanse telefoonmaatschappij ter wereld maakt Internet goedkoper dan een lokaal telefoontje.

AT&T Worldnet Services heeft aangekondigd gratis de software te leveren en garandeert dat zijn abonnees tot vijf uur per maand gratis op het net kunnen. Ook kondigt het bedrijf 24 uur telefonische ondersteuning aan. Analisten zien deze stap als een doorbraak om van Internet een echt massa-medium te maken. Ongeveer 16 tot 20 miljoen van de 80 miljoen Amerikaanse AT&T-klanten hebben thuis een computer en een modem.

AT&T heeft het voordeel dat het een landelijk net heeft en zegt 200 inbelpunten te hebben. Het neemt met de plannen, die in maart van start kunnen gaan, onmiddellijk een voorsprong op naaste telefoonconcurrenten en bedreigt de on-linediensten en de Internet-aanbieders. De koersen van de online-diensten America Online en H&R Block (eigenaar van Compuserve) daalden in de afgelopen dagen. Ook de Internetaanbieders PSI Net, Netcom en UUNet moesten het op de beurs ontgelden.

Andere Internetaanbieders vragen in de VS ongeveer 10 dollar per maand aan abonnementsgeld voor vijf uur Internet en 15 tot 20 dollar per maand voor onbeperkt 'surfen'. In de VS zijn ongeveer 15 tot 30 miljoen Internet-gebruikers. De on-linediensten AOL, Compuserve, Prodigy, Microsoft en een aantal kleinere bedrijven hebben bij elkaar ongeveer 13 miljoen abonnees. AT&T rekent straks 2,50 dollar per uur boven de vijf-uurlimiet en 19,95 voor maandelijks onbeperkt Internetgebruik.

“Dit zou wel eens een enorme trekker kunnen zijn voor mensen die nog even hebben gewacht om op Internet te gaan”, verklaarde Minda Morgan Caesar, redacteur van Internet Week. “Veel mensen kennen en vertrouwen de naam AT&T, terwijl ze waarschijnlijk nooit hebben gehoord van Netcom of Psi.”

    • Lucas Ligtenberg