Accessoires voor de tuin; Otters, pinguins en party-tenten

Gipsen beesten naast de border. Een kleine windmolen op het gras. En een 'vijver SOS' tegen mogelijk onraad. Tuinieren dreigt een patserige bezigheid te worden.

T/m 3 maart wordt in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch de nationale tuinbeurs 'TuinIdee' gehouden, met de meeste recente ontwikkelingen en noviteiten op tuingebied en met onder veel meer spreekuren van tuinarchitecten en hoveniers. Vrij open van 10-22u, za 2 en zo 3 van 10-18u. Toegang ƒ 13,50 voor volwassenen, ƒ 10 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Inl 073-6293911.

De mevrouw met de zuidwester op twijfelt. Terwijl haar echtgenoot ongeduldig zakken potgrond in zijn karretje laadt, draalt ze bij de tuinfiguren en vijveraccessoires van de 'groene vakman' Europatuin. Enig zo'n terracotta pompoen tussen de helleborussen, maar nog geestiger is misschien de beschilderde vogeldrinkschaal in de vorm van een boomstam met marters en bevers er omheen. Ze kiest uiteindelijk voor de miniatuur gietijzeren dorpspomp. “Die benadrukt het authentieke karakter van de lelievijver,” legt ze haar man uit, die geïnteresseerd het trollen-aanbod bekijkt. “Dan zetten we zo'n gezellige dwerg in jouw moestuin, all right?”

Op de eerste vorstvrije zaterdag van het jaar staat de parkeerplaats van Europatuin De Bilt alweer vol. “De mensen zijn het binnen zitten zat”, zegt filiaaleigenaar Van Beusekom. “Het tuingebeuren trekt weer aan.” Hij heeft alle kerstparafernalia - waarvan hij in de wintermaanden rondkomt - uit zijn toonzalen verwijderd om ruimte te maken voor de tuinboutique. Naast de net gearriveerde gipsen borderotters en -pinguins staat de populaire deurstopper, een gietijzeren kip of uil die 's zomers de buitendeur openhoudt. En sinds de windmolen een noodzakelijk onderdeel is van de Amerikaanse tuin, heeft ook een Europatuin een bescheiden wieken-afdeling.

De eerste scheepslading vogeldrinkschalen die een maand geleden uit Engeland overkwam, is er al bijna doorheen en Van Beusekom heeft vast een legertje metalen gieters laten aanrukken, want vorig jaar bleef hij met Taiwan bellen. Maar dé grote hit van deze zomer wordt het knielbankje. Een draagbaar kunststoffen meubel dat de knieën ontlast tijdens het wieden. Verder voorspelt Van Beusekom een gouden zomer voor de etagère, de partytent, de picknick-mand in Royal Albertstijl en de wendbare turbotrimmer (grasrandjestrimmer) - met automatische draadverlenger - van Gardena.

Een tuinclub die enthousiast stekjes uitwisselt of een buurvrouw die trots het perk euforbia's aanwijst in haar ommuurde plukhof: het zijn sympathieke uitwassen van een ouderwetse hobby. Maar sinds vierduizend naslagwerken dicteren hoe wij jaarlijks 2,5 miljard gulden aan onze 'buitenruimte' dienen te besteden, sinds Mijn Tuin (opgericht begin 1994) een oplage telt van tweehonderdduizend, sinds pc-programma's met namen als Formosa en Gardentime 2.1 gewenste tuinontwerpen voorschrijven en sinds je zonder bladerzuiger en hakselaar (voor de verwerking van het milieu-afval) niet echt meer meetelt in de zwarte-nagel-club is tuinieren een patserige bezigheid geworden.

De zestien Nederlandse tuinbladen inspireren de lezer met de nieuwste soorten camelia's en hibiscussen in modieuze zinken harspotten en geven terloops handige shop-tips. Zo kan eigenlijk geen tuin zonder de Gard Yard (ƒ 395) die met een hoge fluittoon vreemde honden uit de borders houdt en een vijver is pas volwaardig als er een 'vijver SOS' is geïnstalleerd. Valt er een object van vier kilo of meer in het water, dan waarschuwt een luidruchtige sirene de beheerder tegen onraad. Wie wordt geplaagd door tuindepressies of juist door te veel ideeën, kan contact opnemen met de Mijn Tuin-Advieslijn.

“Tuinliefhebbers bezondigen zich steeds vaker aan trendkopen”, valt Van Beusekom van Europatuin op. Hij heeft zijn aanvankelijk prijzige degelijke assortiment aan die gedragsverandering aangepast. “Een paar jaar geleden verwees ik de enkeling die voor een paar tientjes een zinken decoratie-emmer zocht door naar de markt. Ik verkocht die rommel niet, alleen kostbare Engelse exemplaren. Een Franse etagère kostte bij mij toen ƒ 139. Nu haal ik hem uit China voor ƒ 19,95. Ik importeer tegenwoordig een derde van mijn voorraad uit het Verre Oosten. Daarom worden de decoratieve accessoires en het tuinmeubilair met het jaar goedkoper. Behalve het Engelse teakhout, want als het om teak gaat, is plotseling alleen de allerhoogste kwaliteit goed genoeg.”

De mevrouw met de zuidwester neemt nog een doosje voorjaarsprimula's en een allround snoeizaag mee naar de kassa. “De vorst is uit de buxushaag, dus is de snoeitijd aangebroken. Maar eerst gaan we een weekje naar de tuinen van Cornwall kijken, hè Wim?” Wim antwoordt niet. Hij loopt behoedzaam over het parkeerterrein met de trol onder zijn arm.

    • Jutta Chorus