14 jaar huwelijk van Charles en Di

JULI 1981

Prins Charles van Wales treedt in het huwelijk met Lady Diana Spencer

JULI 1992

De Sunday Times begint met de voorpublikaties van het boek Diana, Her True Story van de Britse roddeljournalist Andrew Morton. In dit boek staat voor het eerst dat Diana in haar huwelijk met Charles diep ongelukkig is en lange tijd heeft geleden aan de eetziekte boulemie.

DECEMBER 1992

Charles en Diana kondigen hun scheiding van tafel en bed aan. De prinses behoudt haar appartement in Kensington Palace

JANUARI 1993

Een telefoongesprek wordt afgeluisterd tussen prins Charles en Camilla Parker Bowles. De inhoud van de zogenaamde 'Camilla-tapes', die wel in Australische maar niet in Britse kranten wordt uitgeschreven, behelst seksuele toespelingen van de prins.

1993

Britse boulevardbladen drukken transcripten af van afgeluisterde gesprekken van onder anderen Diana met een vriendin. Daarin zegt zij onder meer dat zij in de filmbusiness zou moeten zitten omdat ze al tien jaar zo'n belangrijke rol speelt. Onduidelijk is wie de gesprekken heeft afgeluisterd.

DECEMBER 1993

De huwelijksperikelen van Charles zijn aanleiding voor de archdeacon van York zich af te vragen of hij wel koning moet worden. De hiërarchie van de Kerk van Engeland blijkt over die vraag onderling te zijn verdeeld.

JUNI 1994

Prins Charles verschijnt in een twee uur durende film waarin hij praat over zijn leven op de televisie. Hij bekent ontrouw te zijn geweest, maar pas toen zijn huwelijk al onherstelbaar was beschadigd. Camilla Parker Bowles noemt hij een “zeer dierbare vriendin”.

OKTOBER 1994

Voorpublikaties verschijnen in de Britse pers over een boek over Charles van de Britse journalist Jonathan Dimblebey waar Charles zelf aan heeft meegewerkt. In dat boek staat dat de prins nooit van Diana had gehouden, dat Camilla Parker Bowles zijn grote liefde is en was en dat zijn vader hem destijds tot het huwelijk had gedwongen. De voorpublikaties geven nieuwe voeding aan de media-guerrilla die Charles en Diana voeren. Lagerhuisleden verzoeken premier Major om op een echtscheiding aan te dringen.

NOVEMBER 1995

Prinses Diana verschijnt op de Britse televisie in een geruchtmakend interview. Daarin bekent de prinses dat ze ontrouw is geweest, maar ook dat haar man een minnares had en haar huwelijk van begin af aan ongelukkig was. De prinses uit ook haar twijfel over de vraag of Charles geschikt is om koning te worden.

DECEMBER 1995

Koningin Elizabeth dringt bij Diana en Charles in een brief officieel aan op een echtscheiding. Prins Charles verklaart dat hij instemt met een echtscheiding en dat hij niet van plan is te hertrouwen. Diana geeft geen officiële reactie maar vertrouwelingen van de prinses verklaren in de pers dat ze niet van plan is om op het verzoek van de koningin in te gaan en dat ze er 'kapot' van is dat de koningin zulke vertrouwelijke informatie bekend maakt.