Zuid-Afrika bedrukt over EU

KAAPSTAD, 28 FEBR. De Zuidafrikaanse minister voor handel en industrie, Trevor Manuel, heeft zich gisteren zeer teleurgesteld over de vertraging die is ontstaan in de besprekingen tussen zijn land en de Europese Unie over de handelsrelatie.

De vertraging wordt veroorzaakt door interne verdeeldheid binnen de EU over het onderhandelingsmandaat voor de Europese Commissie. Met name Frankrijk, en ook Duitsland, willen een lange lijst met uitzonderingen opstellen, waarop geen handelsconcessies mogen worden gedaan. “Verbeterde markttoegang is noodzakelijk om de economische ongelijkheid in Zuid-Afrika te elimineren en kan bijdragen aan het scheppen van banen dat zo cruciaal is in Zuid-Afrika, waar de werkloosheid dicht bij de 50 procent ligt,” aldus minister Manuel. President Mandela zei gisteren te overwegen een lobby te beginnen om een doorbraak in het overleg met de EU te forceren. (Reuter)