Wijken gewaarschuwd met sirenes; Giftige dampen bij brand Rotterdam

ROTTERDAM, 28 FEBR. Bij een grote brand in een loods met chemicaliën in de Rotterdamse haven zijn vanmorgen giftige rookwolken vrijgekomen. Rond kwart voor één vanmiddag waren 23 slachtoffers met ademhalingsproblemen in Rotterdamse ziekenhuizen opgenomen.

In de loods van een bedrijf aan de Keilestraat in Rotterdam-West brak rond kwart over elf vanmorgen brand uit, die gepaard ging met enorme vlammen en een rookkolom van tachtig meter hoogte. Een oranje-roze wolk trok vervolgens over de Nieuwe Maas naar woongebieden op de zuidoever van Rotterdam. Bewoners klaagden daar over keelpijn, ademhalingsproblemen en prikkelende ogen.

In Heijplaat, Spijkenisse en Hoogvliet gingen de sirenes. Via Radio Rijnmond werden bewoners van die gebieden opgeroepen ramen en deuren te sluiten, binnen te blijven en ventilatie-apparatuur uit te zetten.

Onder de 23 slachtoffers zouden schippers zijn die door de rook zijn gevaren. Een politiewoordvoerder zei dat de vrijgekomen rook tot dusver niet meer dan irritatie en lichte ademhalingsmoeilijkheden oplevert. In de door brand getroffen loods lag onder meer chloorprodukten, zoutzuur en loodchromaat. Volgens de poltie bestaat de rookwolk voornamelijk uit chloor en koolmonoxyde.

Scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas tussen de Eemhaven en Waalhaven is door de politie voorlopig stilgelegd. Automoblisten werd aangeraden de Beneluxtunnel en het westelijke deel van de Rotterdamse ringweg te mijden. De gemeente Rotterdam heeft een rampenstaf bijeen geroepen, bestaande uit onder meer burgemeester Peper, de Rotterdamse korpschef en het hoofd van de brandweer. Vroeg op de middag leek het er niet op dat Spijkenisse, Heijplaat en Hooogvliet geëvacueerd zouden worden.

De brandweer bestrijdt de brand met groot materieel en probeert de rook neer te slaan met water. Het Rotterdamse havenbedrijf heeft vier blusboten ingezet. De brand was rond twee uur nog niet onder controle.

De brandweer heeft twee extra pelotons toegevoegd aan het aantal spuitgasten dat de brand bestrijdt. Rond half een begonnen brandweer en politie bedrijven ten noorden van de brandende loods te ontruimen. De GGD zou in de loop van de middag een speciaal 06-mummer instellen, waar artsen vragen van het publiek zullen beantwoorden. Burgemeenster Peper van Rotterdam zei vanmiddag dat de rookwolk waarschijnlijk geen groot gevaar voor de volksgezondheid zal opleveren.

De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond verrichtte metingen in de gebieden die door de gaswolk waren getroffen.

Over de aard van de brandende chemicaliën was bij het sluiten van deze krant nog geen duidelijkheid te verkrijgen. Het zou gaan om 80 tot 100 ton chloorprodukten. De brandende loods aan de Keilestraat is gelegen langs de Lekhaven in het westen van de stad, ten noorden van de Nieuwe Maas.