Tanker met zwavelzuur gezonken

NIGTEVEGT - Een Belgische binnenvaarttanker, de Europeo-I, geladen met zeshonderd ton zwavelzuur, is gisteren in het Amsterdam-Rijnkanaal gezonken. Vandaag is een begin gemaakt met het overpompen van de lading. Tijdens de werkzaamheden is de weg langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nigtevecht en Loenen afgesloten.

Mogelijk wordt ook de scheepvaart op het kanaal tijdens het pompen tegengehouden. Dat hangt af van metingen door de brandweer. Om het zwavelzuur over te pompen moet de gezonken tanker door een drijvende bok gelicht worden.

Het lichten is nodig om luiken en leidingen boven water te krijgen. Het schip mag niet te veel omhoog gehesen worden, omdat dan de kans toeneemt dat de tanker breekt. Het schip zonk dinsdag waarschijnlijk doordat hij uit zijn roer liep. Daardoor boorde de Europeo-I zich met de boeg in de stalen damwand. Er ontstond een gat in de boeg waardoor water binnenstroomde in de dubbele wand. De tanks met zwavelzuur raakten niet beschadigd. (Foto NRC HANDELSBLAD, Maurice Boyer)